Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Відродження 3.0 і нова Ратуша. Якими вони будуть?

Історична будівля ратуші була побудована на межі 19 та 20 століть. На початку 2000-х її вирішили реконструювати, проте будівництво надовго затягнулося. А цінна пам’ятка архітектури місцевого значення почала руйнуватися. Врешті руйнацію довершив вогонь. Ситуація з кінотеатром не така історична, але не менш драматична, бо відродити “Відродження” не вдається вже більше 12 років.

Інформатор дізнався, що будуть робити з цими будівлями.

Ратуша

Кілька днів тому Андрій Найда в інтерв’ю розповів, що місто працює над ще однією спробою реставрації Ратуші. Більше того, уже готовий план і візуалізація будівлі. Над проектом працював архітектурний офіс ZELEMIN

Згідно з даними компанії структура робіт відновлення Ратуші поділяється на три частини:

      1. Збереження та реставрація вцілілих залишків автентичної споруди: підсилення несучих конструкцій, консервація стін, збереження рустування фасаду, реставрація тиньку та дерев’яної фурнітури, відновлення первісної колористики тинькування.Цікавою особливістю калуської ратуші є використання залізобетону в перекритті цокольного поверху, що на момент будівництва було новітньою технологією. Вперше можливості залізобетону продемонстровано на будівельній виставці у Львові у 1892 році.
  1. Відтворення історичної будівлі в первісному об’ємі. Відбудова форми фасаду згідно архівних матеріалів (давніх поштівок, старих фотографій, картин). Відновлення ухилів даху та відбудова вежі згідно проведених фотограмметричних досліджень. Використання матеріалів характерних споруді та часу будівництва.
  2. Нові прибудови (нові форми з використанням історичного модуля автентичної будівлі, збереження загального масштабу будівлі.)

Проект реставрації виконується на замовлення Калуської Міської Ради і пристосовується під адміністративні потреби міського врядування. Всі об’єми будівлі зі сторони дворика поєднуються скляними переходами.

Внутрішнє подвір’я – громадський простір для проведення міських свят та різноманітних заходів. Складається з двох функційних зон (рівної – без дерев, де можна влаштувати подіум чи сцену та горбистої – зі стаціонарними кубами-лавами), які одночасно утворюють повноцінний амфітеатр з можливістю проведення масових заходів.

 Більше інформації щодо проєкту можна знайти на сайті.

У жителів міста є можливість і подивитися на макет майбутнього проекту. Він знаходиться у приміщенні Краєзнавчого музею Калущини

Кінотеатр

Якщо посилатися на слова мера, то підприємцю, який має відновити приміщення “Відродження”, було запропоновано проект  цілого центру разом з сусідніми будівлями навколо кінотеатру від тієї ж компанії, що розробляла план реставрації ратуші.

На жаль, у вільному доступі знайти проект Інформатору не вдалося, але ми зробили запит в компанію з надією, що його можна буде опублікувати. Поки можна лише розглядати візуалізації, які доступні в інтернеті, але хто їх розробляв і на скільки вони є правдивими – невідомо.

 

Коли будуть щось робити?

Роботи над реставрацією Ратуші мали розпочинатися вже цього року, але через війну їй відклали на післявоєнний період. Що стосується кінотеатру, то там виробляються потрібні документи для того, щоб розпочати будівництво в найближчому майбутньому.

Олег Вітковський

 

Нагору