Як кияни наважились на відкриття бізнесу під час війни? У чому унікальність кав‘ярні? Та до чого тут “Леон”?
Дізнавався Інформатор.
Кияни Галина та Володимир Міхненки відкрили у нашому місті кав‘ярню “Леон”. Рішення почати кавовий бізнес у Калуші не є випадковим, адже Галина мріяла про це ще 10 років тому. Сама власниця закладу з Калуша, проте вже 6 років проживала у столиці, де і почала свою власну справу.
У сім‘ї Міхненків є власна кав‘ярня в Києві, яка функціонує навіть зараз, під час війни. Тому, переїхавши до Калуша у перші дні окупації, пара зрозуміла, що не зможе ледарювати.
Спочатку кияни займалися волонтерством у “Чистих серцях”, а далі вирішили спробувати збільшити свій бізнес. Для того, щоб зрозуміти місцевий ринок, куштували каву у різних закладах міста. Проте такої, щоб їм смакувала, не знайшли.
“Я пила каву, але ні одна з них мені ні за смаком, ні за якістю не сподобалась”, – щиро розповідає власниця закладу.
Унікальність кав‘ярні “Леон” у тому, що вони привезли професійну техніку з Києва і варять каву лише на арабіці свіжого обсмажування. До речі, каву привозять також із столиці.
“Я принципово не працюю з робустою, я принципово не працюю з сумішшю, тому що я вважаю — це гробити здоров‘я людей. Тому що робуста негативно впливає на серце. А я хочу, щоб люди пили якісний продукт, який буде приносити не тільки задоволення, а й користь”, – розповіла Галина.
Кав’ярня створена у кіностилі. Матильда та Леон зустрічають усіх, хто бажає замовити каву. Сім‘я Міхненків розповіла нам, чому вони вибрали саме цю кінокартину.
“Це мій улюблений фільм. Вперше я його подивилась, коли мені було 8 років, і потім час від часу переглядала. Фільм дуже класний. Має сенс і підтекст. Його треба подивитися кожному. Ми з чоловіком обожнюємо цей фільм”, – розповідає власниця закладу.
Окрім гарного дизайну, заклад має великий асортимент напоїв: фільтр, флет-уайт, мокачино, раф, холодна, матча, пуер, какао, шоколад, лимонад і не тільки. Також можна поласувати десертами або свіжими фруктами. Сьогодні, наприклад, була малина.
Власники кав‘ярні залучили у свою команду винятково переселенців. На їхню думку, зараз важливо допомогти тим, хто потребує роботи. Меблював заклад переселенець з Слов’янську Сергій Куліш, а працює бариста – Алана Головко з Констянтинівки.
“Якщо не ми, люди, які приїхали з одним рюкзаком, то хто?” – пояснює свій вибір команди Галина.
Цінова політика закладу така сама, як і в інших калуських кав‘ярнях. Інформатор скуштував раф і це було дуже смачно.
Однією з родзинок “Леону” є вітраж на вхідних дверях, створений калуською художницею Інною Бейко. Щоб побачити його та скуштувати кави, вам потрібно завітати на проспект Лесі Українки 27.
Анна Сірик
Олег Вітковський