Інформатор Калуш

ВЛАДА

Сьогодні на виконкомі вирішували долю тарифів на вивіз сміття

Важливі теми підняла міська влада під час засідання, що відбулося о 11:00 годині. Серед них особливу увагу отримала одна резонансна тема, яка не дає спокою ні мешканцям Калуша, ні міській владі. Сміття. Сьогодні вона остаточно була піднята на порядок денний на зібранні виконавчого комітету Калуської міської ради. Що стало відомо?

Розповідає Інформатор.

На сьогоднішньому виконкомі на порядку денному стояло 4 питання:

Першим розглянули питання “Про надання дозволу на безоплатну передачу матеріальних цінностей” (яка стосувалася забезпечення необхідним бійців Калуської Тероборони за їхнім теперішнім місцем дислокації). Доповідав депутат Іван Дембич. Рішення прийнято одноголосно.

Друге й третє питання стосувалися теми “визначення обсягу та джерел компенсації витрат особам, що розмістили внутрішньопереміщених осіб, які перемістилися у період воєнного стану в Калуській міській територіальній громаді” та внесення змін до рішення Виконкому №87 від 11.05.2022.

“Цей проєкт подається вже вчетверте, тобто кожен місяць, згідно з постановою №33-333 про затвердження порядку компенсації витрат на тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб і не отримують щомісячної адресної допомоги.  За червень місяць до органів ЦНАПу поступила 281 заява. Усі були розглянуті й 280 з них було задоволено, а одну відхилено. 
За двома додатками передбачається компенсація у розмірі 376 221 грн,44 коп.”, — доповів депутат Калуської міської ради Богдан Сасник.

Рішення також були прийнято одноголосно.

Завершальне питання на порядку денному “Про встановлення тарифів на послуги з поводження з побутовими відходами на території Калуської міської територіальної громади”.

“Напередодні розгляду даного питання було проведено аналіз тарифу по Івано-Франківські області. Тариф в середньому є такий як в усіх інших містах”, — зазначив під час доповіді депутат Тарас Фіцак.

Міський голова натомість ще раз переглянув пункти, які змінилися. І на завершення додав, що наразі ніяких дотувань від міської ради щодо вивезення сміття для “Еко-Прикарпаття” не буде. В бюджеті ці кошти не передбачені. Оскільки, в цей час, дотації впали на борги попередньої компанії “Еко-сервіс”.

“Вже є постанова, укладено виконавче провадження орієнтовано 9 мільйонів, 200 гривень з міського бюджету ми повинні заплатити за ті популістичні кроки, які були прийняті за попередньої каденції. Ті тарифи приймали економічно необґрунтовані, дотації підприємству не надавалися”, — підсумував мер Калуша.

Перед голосуванням за нові тарифи зав’язалася бурхлива дискусія між старостою села Боднарів Олегом Дрогомирецьким, старостою села Копанки  Мар’яном Бунгою та представником комунального підприємства “Еко-Прикарпаття” Андрієм Олійником. “Каменем спотикання” окрім визначених тарифів стали відсутність у селах сміттєвих контейнерів та умови їх розміщення. Як виявилося, у селі Боднарів користувачі послуг платять згідно з тарифом за послуги, а фактично контейнери відсутні.

“Контейнери скоро будуть. Мало того, у грудні цей процес уже навіть почався, а у березні-квітні він повинен був продовжитись. Та у зв’язку з подіями в країні процес призупинився. З цього місяця ми його відновлюємо. Цього року має в планах устаткувати 4-5 сіл, в залежності від оплати. Щоб село чітко розуміло, що після оплачених 50%, у них будуть наявні контейнери”, — запевнив усіх присутніх Андрій Олійник.

Врешті-решт, було домовлено, що наразі спробують точково закрити потребу в контейнерах у громадах.

Даний проєкт рішення було прийнято: 18 – за, один утримався.

Остап Микитюк

Нагору