Інформатор Калуш

ТРЕШ

Скандальні тарифи за сміття. Чому селяни платять за послуги, яких не існує?

Тариф на вивіз сміття зріс у 2 рази. Скільки тепер будуть платити містяни? Та чи з‘являться контейнери для сміття в селах Калуського району?

Бачив та чув Інформатор.

12 липня на засіданні виконкому Калуської міської ради прийняли нові тарифи на вивіз сміття.

Оплата зросла на 47-48%. Новий тариф становить 33,55-33,56 гривень з людини на місяць. Раніше калушани платили 22,71 гривню.

Кожен мешканець з липня буде оплачувати 29,68 гривень за вивезення та захоронення побутових відходів. Решта коштів – за утримання контейнерів і контейнерних майданчиків.

Чому виріс тариф?

  • Зросла ціна на пальне (з 16% до 20%).
  • Підвищилась оплата на захоронення сміття (з 4,63% до 7,21%).
  • Зросла ціна на амортизаційні витрати (з 2% до 3%).

Нагадуємо, що 21 червня на сайті міськради розмістили інформацію про зміну тарифів від “Еко-Прикарпаття”. Містяни могли подати зауваження та пропозиції протягом 7 календарних днів. Проте ніхто, зі слів компанії нічого не надіслав, тому тариф був прийнятий.

Нові ціни перевірило управління економічного розвитку міста і, на їхню думку, вони відповідають середнім тарифам на анологічну послугу в інших містах.

Проте виникла інша проблема. Мешканці Калуського району будуть платити ту ж ціну, що й містяни, але вони не мають контейнерів для сміття.

Наразі смітники є лише в селі Мостища. Уточнимо, що в Калуському районі знаходиться 161 населений пункт, серед яких 158 сіл та селищ.

Торік ТОВ “Еко-Прикарпаття” брало на себе забов‘язання забезпечити контейнерами для сміття мешканців приватного сектору та сіл громади. З їхніх слів, вони планували навесні продовжити виконання обіцянки, але почалась війна і зараз процес зупинено.

На засіданні виконкому представники товариства сказали, що до кінця року забезпечать контейнерами жителів 4-5 сіл.
Швидше не буде, бо 1 смітник коштує 800 гривень.

Роздільнього сортування сміття в Калуші теж не буде, бо немає коштів. Коли європейські стандарти стануть доступні для містян — не відомо.

Також товариство скаржиться, що жителі сіл не оплачують послуги. Жителі Калуша платять 85-90%, селяни Мостище – 90%, а Ріп‘янки, Мислова, Яворівщина – 15%. У інших селах громади — 50-80%.

Постає запитання: чому селяни мають платити за вивіз сміття, якого немає, бо  контейнерів у їхніх населених пунктах просто не існує?

“Еко-Прикарпаття” пояснює це таким алгоритмом: ви платити за вивіз, а товариство встановить вам смітники.

Старости Копанки та Боднарова на виконкомі повідомили, що вони вже рік платять за вивіз сміття, але контейнерів у їхніх селах досі немає.

“Еко-Прикарпаття” продовжує годувати обіцянками жителів Калуського району.

Анна Сірик

Нагору