Інформатор Калуш

ТРЕШ

У Калуші лептоспіроз. Що робити?

46-річний чоловік захворів лептоспірозом. Заразився ним від гризунів. Калуський епідеміолог Мирослава Гуменяк пояснює, як не захворіти цією хворобою та що воно таке.

Розповідає Інформатор з посиланням на міськраду.

Поки що це лише 1 випадок такого захворювання. У 2021 році було зафіксовано лише 5 випадків у Калуському районі, а в 2020 – тільки 1.

Лептоспіроз – це гостре зоонозне інфекційне захворювання людини і тварин, збудником якого є різні види лептоспір. Джерелом захворювання є мишовидні гризуни, дикі і сільськогосподарські тварини.

Лептоспіри до організму людини потрапляють через рот із забрудненими харчовими продуктами і водою через пошкоджену шкіру рук, ніг, слизові оболонки при купанні, користуванні забрудненою водою та догляді за худобою.  Існує професійний ризик виникнення захворювання в лісорубів, косарів, працівників тваринницьких господарств, ветеринарів, робітників колекторів. До групи ризику належать і аматори –рибалки.

Ознаки хвороби:

  • раптова інтоксикація;
  • температура підвищується до 39-40ْ, людину морозить;
  • загальна слабкість;
  • головний біль;
  • біль у попереку, суглобах і м’язах, особливо литкових.

“Попередити захворювання можна знищенням мишей та щурів. Також важливо в роботі по господарству вдягати рукавиці та гумове взуття. Рекомендовано зберігати харчоі продукти та корм для тварин у місцях, недоступних для гризунів. Лікарі рекомендують доглядати за руками, лікувати подряпити та рани на шкірі, якщо такі є. Також не купатися та не ловити рибу у водоймах, береги яких зарощені очеретом, де можуть водитися гризуни”, – зазначає лікарка.

Захворювання на лептоспіроз   часто призводить до тяжких наслідків, так як хвороба може протікати в тяжкій формі з ураженням нирок, печінки, очей. Смерть найчастіше настає від гострої ниркової недостатності. 

Якщо ви помітили симптоми хвороби і контактували з гризунами, зверніться до лікаря. Це може врятувати ваше здоров’я та життя.

Нагору