Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Жадан став лауреатом німецької премії “за політичні погляди”

Сучасний український письменник, поет та музикант Сергій Жадан став лауреатом європейської премії Ганни Арендт за “унікальні погляди в новітній європейській літературі”.

Розповідає Інформатор з посиланням на сайт фонду Генріха Бьолля.

Журі премії визнали письменника “великим оповідачем, який продовжує традицію центральноєвропейської літератури та водночас революціонізує її”.

У його книгах читачі дізнаються, як маса травмованих війною та нещастям людей борються за своє життя та незалежність. Жадан не просто описує український світ, він допомагає зрозуміти його у всьому його хаосі, стражданнях і людяності.

У його творах герой такий самий, як і всі. Він застряг у хаосі повсякденного життя та шукає свій шлях “до світла”.

На думку журі, “Жадан є великим громадянином у розумінні Арендт, який дбає про суспільство, в якому живе і працює, активно допомагаючи тому, щоб громадяни не падали духом під час російсько-загарбницької війни”.

Нагорода буде вручена 2 грудня 2022 року в історичній ратуші Бремена.

Сам український письменник дуже радий премії і впевнений, що вона належить не тільки йому, а й всьому українському народу.

“Дуже вдячний журі за цю нагороду. Можу лише вкотре повторити, що нині всі нагороди, отримані українським мистецтвом у світі, є передусім нагородами нашим читачам, слухачам та глядачам, себто мільйонам українців, котрі своєю боротьбою, своїм опором, своєю щоденною працею стверджують у світі Україну. Велика честь бути причетним до цього народу й до цієї культури. Ще раз усім дякую”, – написав у своїх соцмережах Сергій Жадан.

Премія Ганни Арендт присуджується Фондом Генріха Бьолля у співпраці з містом Бремен. Вона становить 10 тисяч євро. Нею нагороджують людей, які сміливо йдуть на “ризик публічності”.

Нагору