Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Україна на Параді суверенітетів — як це було?

Сьогодні, 16 липня, українці відзначають 32-річчя прийняття Декларації про державний суверенітет України.

Розповідає Інформатор.

16 липня 1990 року Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки ухвалила один з найважливіших документів в українській історії. Ця подія стала частиною “Параду суверенітетів”, що запустив процес розпаду Радянського Союзу.

Передумовою для трансформацій став прихід до влади в СРСР Михайла Горбачова. Його команда запустила розробку реформ, що мали на меті перетворити “імперію зла” у демокричного представника цивілізованого світу. Однак національні республіки вирішити вийти з-під влади комуністичної москви. Скориставшись пріоритетом своїх власних законів над союзними, країни отримали державний суверенітет. Україна зробила це дев’ятою.

“Шановні колеги! Щойно наш молодий парламент став фундатором історичної події. На очах багатомільйонної аудиторії наших виборців у запеклій боротьбі навколо кожного слова, кожного речення народився документ, що закладає основи нашої державності”, — висловився тодішній депутат Верховної Ради Вадим Петрович Гетьман через декілька хвилин після укладання документа.

Якими були здобутки підписання Декларації про державний суверенітет України?

Передусім документ став першим кроком до отримання Україною незалежності. Положення Декларації визначали питання громадянства та всеохопної самостійності, в тому числі у міжнародних відносинах. Україна ставала повноцінним і повноправним учасником світової політики та зуміла розпочати свій шлях до Європи.

Сьогодні українці можуть спостерігати наслідки прийняття Декларації, оскільки живуть у незалежній державі та мають змогу напряму впливати на життя України.

Наші сусіди теж розуміють важливість надбання суверенітету. Не даремно прибалтійські країни – Литва, Латвія та Естонія всебічно підтримують нас у війні з росією. Саме ці держави першими ухвалили Декларації про державний суверенітет.

Остап Лагойда

Нагору