Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Космос над головою та в голові

Вночі, 21 липня 1969 року американський астронавт Ніл Армстронг ступив на поверхню місяця зі словами: “Це маленький крок для людини, великий стрибок для людства”. Цей день справді став поворотним для жителів планети Земля.

Відтоді образ безкінечного космосу та подорожі ним набули широкої популярності в масах та обросли культурними витворами. Музика у цьому сенсі далеко не відставала.

Тож Інформатор зібрав для вас добірку пісень, які міцно асоціюються з космосом та його широтами.

  • Frank Sinatra — Fly Me to the Moon
    Культова джазова пісня, яку виконали безліч музикантів. Але найлегендарнішою залишається версія у виконанні чарівного Френка Сінатри. Це відверто ніжна річ, в якій ліричний герой порівнює кохання з міжзоряними подорожами. “Покажи мені весну на Юпітері та Марсі” — ось які асоціації виникають у героя, коли він хоче взяти за руку свою любов.
  • Beach House — Space Song
    Ця глибока композиція описує почуття дівчини після тяжкого розставання. Її стан нагадує перебування у невагомості у безкраїй порожнечі. Також, прірва між колишніми закоханими тепер схожа до простору між зірками. Особливу популярність отримав фанатський кліп на цю пісню, змонтований з фрагментів фільму Стенлі Кубрика “Космічна одіссея 2001”.
  • Hällas — Star Rider
    Епічне полотно в стилі старого-доброго хард-року 70-х років, яке розповідає про Зоряного вершника та його тернистий шлях. Попри неглибоку лірику, музичне оформлення пісні створює атмосферу космічної казки. Тим самим пісня викликає ностальгійні почуття за минулим.
  • Pink Floyd — Eclipse
    Завершальна пісня великого альбому від великого гурту. Композиція немовби розповідає історію життя кожного з нас, над яким нависає тінь безумства, що є основною темою альбому. Ця глибока, життєствердна, але меланхолійна річ не залишить байдужим. “Насправді немає ніякої темної сторони Місяця, взагалі то він увесь темний” — говориться в кінці пісні.
  • David Bowie — Space Oddity
    Можливо, найбільш очікуваний вибір з можливих. Але ми не могли оминути цю пісню, оскільки вона вже стала невід’ємною частиною космічної тематики. Її вихід припав саме на висадку космічного корабля “Аполлон-11” на Місяць, а BBC використовували її як фонову музику для трансляції приземлення космонавтів на Землю. Сюжет розповідає про космонавта майора Тома, що втратив зв’язок з людством та загубився у космосі. Досі ця композиція є найпопулярнішою у репертуарі Боуї.

Бажаємо вам вгледіти в небі декілька зірок перед сном та мирної ночі над головою!

Остап Лагойда

Нагору