Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Трансформації”: як це було? | ФОТО

Вчора, 23 липня, у “Хабі 93” відбувся масштабний культурний захід, до якого долучились місцеві митці та творчі гості міста.

Розповідає Інформатор.

Організаторами мистецького вечора виступили ГО “Вільні калуські люди” та мандрівна творча спілка “Майстерня Безхвостих Мавп”.

“Людина істота чутлива. Свої відчуття вона трансформує у жахливі речі, від яких страшно, чи у чарівні, дивовижні атрибути, які приносять користь суспільству, милують око”, — почали свій захід його автори.

Першим кроком у мистецький світ “Трансформації” стала виставка місцевих художників Христини Музичин та Марка Романіва.

Надзвичайно життєствердні полотна Христини, наповнені глибокою інтимністю, прикрасили цегляні стіни двору.

Кожна з картин врізалась у свідомість глядачів, наче оголювала їх, здираючи повсякденність. Їхня відвертість палала, наповнюючи теплом людей, що вмістились на каріматах та землі. Кожен з нас неодноразово повертався до них, уважно вглядаючись в деталі. Але не із заздрощі чи бажання, а з любові до цього клаптику мистецтва.

Сама мисткиня доповнювала тепло виставки своїм яскравим образом.

“Жінка може бути різною: темпераментною, слабкою, водночас сильною і незламною духом. Найважливіше — не дівчиною чи жінкою, а людиною”, – поділилась своїм баченням авторка.

Роботи Марка криють в собі бажання відмежуватись від реального світу, яке зараз інколи переслідує багатьох з українців. Нереальність того, що відбувається, стилістичний сюрреалізм картин привабив своїм шармом відвідувачів.

Важко передати словами це поєднання простоти та глибини образів, що постали перед очима. Ці картини залишили нас перед ними без слів.

Будь-хто з відвідувачів мав змогу стати частиною художнього процесу та долучитись до малювання спільної картини. Для цього підготували окреме полотно, палітру, великий асортимент акрилових фарб та чимало ентузіазму. Створений витвір ряснів образами. Кожен, хто доторкнувся до нього пензлем чи пальцями рук з фарбою, вбачав у тому власний підтекст.

Другим актом події стали поетичні та прозові читання. “Безхвості мавпи” і калушани продемонстрували читачам свої віршовані твори. Теми творів були різноманітними: кохання, війна, кохання під час війни, ностальгія за юністю, буденний абсурд, внутрішня боротьба. Поети та слухачі усміхались, сяяли від щастя, плакали, від душі сміялись, похмуро дивились на небо. То була напрочуд українська атмосфера.

Серед авторів: Юрій Чоловський, Анастасія Колісняк, Роман Скрипак та інші. Також свої вірші представив член редакції “Інформатор Калуш” Остап Микитюк.

Родзинкою програми стало театралізоване читання частини прозового твору “За очима” у виконанні його автора Святослава Франчука та акторів-добровольців. Виступ викликав захват у публіки та тривалі овації, оскільки якість та мистецька глибина вистави перевершила всякі очікування.

Гра акторів, гра зі світлом, гра зі словом, гра з емоціями прикули до себе глядацькі очі. Ледь не кожен присутній захотів, щоб готовий екземпляр цієї книги був у нього на полиці.

Читачі можуть самостійно ознайомитись з фрагментом твору, так як він є у вільному доступі.

На завершення вечора відбулась колективна музична імпровізація за участі гурту “По феншую” та всіх охочих. Окрім потоку мінімалістичного джазу, музиканти виконали декілька пісень української рок-сцени.

Захід додав ще більше сили культурному розвитку Калуша. Українська молодь показала, що готова творити мистецтво попри жахи війни та тяжкі внутрішні переживання. Ми й надалі слідкуватимемо за проєктами “Хабу 93” та радимо й вам долучатись до них.

Остап Лагойда

Нагору