Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Велика сімейна ідилія в маленькій Італії: про виставу у Калуші без спойлерів

Сьогодні, 24 липня, у Палаці культури “Юність” відбулась прем’єра вистави “Злидарі і аристократи”.

Ділиться враженнями Інформатор.

Чарівний український сюжет в антуражі старої Італії — ось якими є перші думки після перегляду цієї п’єси. Випускникам інституту мистецтв ім. Василя Стефаника вдалось поєднати найкращі сценічні елементи двох таких різних культур в одному творі.

Із самого початку вистави актори підкорили публіку своєю грою. За мить дев’ятеро артистів, здавалось, безповоротно перевтілились у своїх героїв — членів трьох нестандартних сімей, що переживають веселі пригоди. Глядачі уважно слідкували за кожною дією персонажів, щиро сміялись з комедійних сцен, реагували на кожен викрик та пильно спостерігали за розвитком сюжету.

Лицедійство підняло відразу декілька тем, які так близькі українській літературі. Передусім, це складність сімейних відносин, проблема фінансового становища та легковажність кохання. Сцени п’єси гучно перегукуються із родинними чварами “Кайдашевої сім’ї” Івана Нечуя-Левицького, авантюрним настроєм п’єси “За двома зайцями” Михайла Старицького та дотепним гумором італійської кіносцени, наприклад, картин Роберто Беніньї.

Поєднання усіх цих рис створило на сцені справжню магію перевтілення, світ, у якому вишуканий італійський герцог органічно вписується в інтер’єр української хижі.

Гумор — це ще одна річ, яка зробила цю виставу. Зі сцени звучало чимало добре продуманих жартів, які неоднаково сприймались людьми різної вікової категорії: хтось тихо посміювався з тонкої сатири, когось тішили чудернацькі танці. Однак замість віддачі лишень половини залу в такі моменти, театрали отримували оплески від усіх.

Виступ став успішним і зі сторони благодійності. Колективу вдалось зібрати 7690 грн, з яких 3000 грн відійшло калуським волонтерам на виготовлення маскувальних сіток і “кікімор”. Решту коштів було передано “Спілці української молоді в Україні” на благодійність.

Ми з нетерпінням чекатимемо нових творінь від талановитого колективу. Позаяк театральне мистецтво це невіддільна прикраса нашого міста.

Остап Лагойда

Нагору