Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Театр пісні “Гармонія” запросили на відкриття пам’ятника воїну УПА Володимиру Гладкому

В. Гладкого відомого під псевдо “Токар” та “Донський” вбив агент Григорій Корнас  “Гаврило” пострілом в спину 1 червня 1952 року.

Інформатор довідався деталі заходу у керівниці колективу Віталіни Липовської.

У селі Верхня відбулося відкриття меморіального хресту на місці вбивства “Токаря”. До організації замаху залучили зрадників Організації Українських Націоналістів, які стали агентами Народного комісаріату державної безпеки (НКДБ) і отримали нові псевдо:

  • “Гай”- Михайло Кацедан, раніше “Кучер”
  • “Гаврило”-  Григорій Корнас, раніше “Вітер”
  • “Михайло”- Іван Зубрицький, раніше “Опришко”.

Володимир Гладкий “Токар” разом охоронцями домовився про зустріч з “Кучером”, “Вітром” та “Опришком”, але він не знав, що вони вже працюють на НКДБ. Зустріч було призначено на 1 червня 1952 року у полі на відділі 500 метів від хати зв’язкової (Анастасії Микитин) в сторону села Станькова, за потоком Кам’янка.

Спецагенти “Гай”, “Гаврило” і “Михайло” зустрілись у вказаному місці з провідником “Токарем” і його охоронцями “Морозенком” Володимиpoм Гандзюком і Ільком Дудою. Після зустрічі всі разом перейшли ближче до потоку, де були невеликі кущі. Агент “Гаврило” пострілом з автомата в спину убив “Токаря”, а решту підпільників агенти захопили живими. З допомогою енкагебистів, що були неподалік, захоплених підпільників і тіло вбитого “Токаря” доправили до Болехівського відділення НКДБ.

“На тому місці, де був вбитий герой, посадили дуби. Зараз вони велетенські. І біля тих дубів поставили пам’ятник”, – розповіла Віталіна Липовська.

Також на відкриття запросили чоловічий колектив “Братове” з Перегінська, які виконували повстанські пісні.

Олег Вітковський

Нагору