Коломия До сайту

Якими мають бути укриття у навчальних закладах? Рекомендації Міністерства освіти й науки

До початку навчального року в офлайн форматі залишилося більше місяця, але не всі заклади освіти готові до цього.

Інформатор поширює норми укриттів в закладах освіти покликаючись на МОН.

Державна служба з надзвичайних ситуацій розробила рекомендації щодо організації укриттів у об’єктах фонду захисних споруд цивільного захисту персоналу та дітей (учнів, студентів) закладів освіти.

Укриття мають відповідати таким вимогам:

Необхідні захисні властивості забезпечують об’єкти зі стінами 2-2,5 цеглини завтовшки, або з цільних залізобетонних конструкцій (блоків, панелей) товщиною від 56 см. Відповідні захисні властивості також забезпечує шар ґрунту товщиною 67-78 см (мішок із піском, укладений поперек конструкції). У разі, якщо будівельні конструкції мають меншу товщину, можливо збільшення захисних властивостей шляхом додаткового обкладення мішками з ґрунтом чи піском, встановлення екранів із залізобетонних конструкцій (панелей, блоків тощо).

Обладнання укриттів розраховується на безперервне перебування впродовж не менше 48 годин, тож необхідно забезпечити

За можливості найпростіші укриття забезпечуються додатковим обладнанням, інструментами та інвентарем відповідно до норм, установлених для захисних споруд.

Біля вхідних дверей необхідно розмістити табличку розміром 50х60 см із написом “Місце для УКРИТТЯ”, а також адресою місця розташування споруди, її балансоутримувача та місця зберігання ключів.

Олег Вітковський