Інформатор Калуш

ГРОШІ

Валюта-невидимка: НБУ заборонив показувати курс валют в обмінниках

Повіває орвелівщиною, правда? Хоча з іншого боку, мабуть, краще не бачити коливання валюти, щоб не панікувати. Схоже, що саме останньою думкою керувався Національний банк України, коли вирішив заборонити усім небанківським установам виставляти табло з курсом валют. Це також дасть змогу уникнути спекуляцій на валютному ринку у період війни. НБУ вважає, що розхитування ситуації з готівковим курсом та ще й в нинішній ситуації, є неприпустимим.

Детальніше розповідає Інформатор.

У травні цього року НБУ послабив деякі обмеження стосовно обмінників. Головною ідеєю рішення було зниження рівня “банкоматного туризму”. Про це ми писали у матеріалі Скажений долар. На фоні позитивних результатів, з’явились і недоліки: небанківські установи почали штучно підвищувати курс валют.

 Що зміниться?

По-перше, населення буде бачити інформацію про встановлені курси у стандартному форматі. Вона розміщуватиметься лише в касах банківських установ та їх структурних підрозділів.

Водночас небанківським фінансовим установам, а також операторам поштового зв’язку заборонено інформувати про встановлені курси купівлі та продажу іноземних валют поза межами кас установ та їх структурних підрозділів.

По-друге, обов’язковим є подання установами інформації до Реєстру приміщень, в яких здійснюються валютні операції.

По-третє, обов’язковим є відеонагляд під час обмінних процесів.

По-четверте, для посилення контролю, всі дії будуть проводитися через реєстратори розрахункових операцій. Завдяки цьому вся інформація про обмінні процеси передаватиметься у НБУ. Це зроблено для того, щоб уникнути несплати податків.

Ці зміни не стосуються банків, але якщо такі зловживання буде виявлено і там, на них чекають аналогічні обмеження.

Постанова набула чинності вчора, 29 липня.

Нагору