Калуш До сайту

Проблема ротації ТрО – петиції і коментарі експерта

Війна — жахлива й виснажлива справа. Кожного дня хлопці та дівчата на передовій стикаються з проблемами й великою небезпекою. Українську цілісність і територіальну, і ментальну захищають всі — професійні військові, тероборонцівці, медики й волонтери. Всі вони мають здатність втомлюватися, боятися і хотіти повернутися додому.

Сьогодні Інформатор хоче поговорити саме про ТрО та зміни до закону №6521 “Про основи національного спротиву”, покликані надати можливість територіальній обороні виконувати завдання разом з іншими угрупованнями військ (сил) чи угрупованнями об’єднаних сил, призначених для ведення воєнних (бойових) дій з відсічі збройної агресії проти України в районах ведення воєнних дій”.

Відповідно до нового закону, виконання завдань територіальної оборони здійснюється на всій території України, включно з районами ведення військових (бойових) дій, зокрема й на окупованих територіях.

Два місяці тому на сайті Президента з’явилося дві петиції — про “Порушення закону України “Про основи національного спротиву” №41/004273-22еп (від 25 травня 2022 р.) і про “Ротацію добровольців ТрО у зоні активних бойових дій та виконання зазначених в петиції вимог” №41/004319-22еп (2 червня 2022 р.). До їх завершення залишилось менше ніж місяць й вони досі не набрали необхідної кількості голосів.

Авторка першої петиції закликає Президента України вивести добровольців територіальної оборони ЗСУ з зони бойових дій та не підписувати вищезгаданий законопроєкт №6521.

Як відомо, у березні-квітні 2022 року декотрі батальйони ТрО було відправлено в зони ведення активних бойових дій, часто на нульові позиції. Але оскільки на той момент не були внесені поправки до закону, то влада не мала права відправляти їх на нульові позиції.

Основна теза другої петиції перетинається з першою і доповнює її:

“Станом на зараз добровольці ТрО виснажені й потребують перегрупування та відновлення, аби через декотрий час повернутися з новими силами для боротьби з окупантами”.

На основі цього авторка просить:

Досліджуючи тему, Інформатор поспілкувався з дружиною одного з калуських бійців ТрО (на її прохання особа залишиться анонімною) та адвокаткою й партнером адвокатського об’єднання “ЛІ партнерс”  Світланою Ільницькою, щоб дізнатися їхні думки з приводу обох петицій.

“Я від початку війни шукала якісь норми, що регулюють періоди перебування та ротації, бригад на місцях, де проводяться бойові дії, але нічого не знайшла. Я так розумію ця інформація засекречена, але шукаючи інформацію по ТрО, натрапила на ці петиції.

Я розумію, яка зараз ситуація в країні, що відбувається, з ким ми воюємо і якого характеру ця війна. В даній ситуації я виступаю як дружина, мама, донька, сестра, і я дуже сильно хвилююсь за близьких мені людей на фронті, як і всі хто відправляє туди своїх рідних і близьких”, — зачіпає моральну тему питання дружина військового.

“Насправді це все сумно читати, що людей з ТрО відправили на 1-ші, 2-гі лінії, а подекуди й на 0 позиції, до прийняття змін до закону, де дозволяється ТрО брати участь в активних бойових діях.

Тобто ми спочатку робимо, а вже потім підводимо так, щоб воно було в межах законодавчих норм. Ще більше мене дивує те, що деякі ТрО побудуть місяць і їх відправляють на ротації, деяких тримають вже більше 3-х місяців і про ротацію ні слухом, ні духом. Я зараз на боці тих людей, чоловіків і жінок, які сплять в бліндажах і окопах, захищаючи нас всіх. Їм потрібен відпочинок” — підсумовує жінка.

На противагу цьому, адвокатка Світлана Ільницька коментує першу петицію так:

“Закон України “Про основи національного спротиву” не забороняв залучати сили ТрО для виконання завдань поза межами зони територіальної оборони до внесення змін до закону від 03.05.2022 року.

Проте, навіть якби така заборона була, звільнення від проходження військової служби в ТрО ЗСУ у зв’язку з необхідністю виправлення порушень закону, не забороняє проведення повторної мобілізації у встановленому законом порядку такого військовослужбовця”.

Існують спеціальні процедури вирішення, закріплені законами України, щодо невідповідності стану здоров’я, а також браку військової підготовки через які військовослужбовці ТрО не можуть виконувати поставлені на них завдання:

За наявності відповідного захворювання, військовослужбовець може бути звільнений з військової служби за станом здоров’я на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби.

Для цього йому необхідно звернутися з рапортом до безпосереднього командира, надати (за наявності) підтверджуючі документи, після чого особу має бути скеровано для проходження лікарської комісії та отримання відповідного висновку (ст. 26 закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»)

У випадку нездійснення підготовки сил ТрО, особи, які проходять службу в підрозділах ТрО ЗСУ, мають право звертатися з відповідними скаргами до вищого керівництва, в тому числі на телефонну гарячу лінію Міністерства оборони України.

У разі вчинення незаконних дій командуванням ТрО ЗСУ, особи, які проходять службу в підрозділах ТрО ЗСУ, мають право подати рапорт вищому керівництву, звернутися до правоохоронних органів або до суду. Без заяви щодо конкретного факту порушення чинного законодавства, така перевірка законності чи незаконності дій командування ТрО ЗСУ здійснюватися не буде.

Щодо другої петиції “Про ротацію добровольців ТРО” та проблем, викладених у ній.

Рішення про ротацію приймається за рішенням командування ЗСУ відповідно до потреб та можливостей ЗСУ відповідно до мобілізаційних планів командування ЗСУ. Для проходження ротації, військовослужбовець може звернутися безпосередньо до керівництва своєї військової частини та командування ЗСУ.

У разі необхідності проходження психологічної, медико-психологічної реабілітації, військовослужбовці можуть бути направлені у відрядження самостійно або у складі військового підрозділу (команди) (п. 145 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України)

“Якщо військовослужбовець отримає неправомірну відмову, таке рішення він може оскаржити до суду або вищому органу”, — наголошує Світлана Ільницька.

Остап Микитюк