Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Міжнародний день пива: міфи і цікаві факти

П’ятниця — ідеальний день, для святкування, попереду ж вихідні. Та ще й спекотна погода сама натякає випити кухлика пінного. Вперше, до речі, відзначили Міжнародний день пива  у 2007 році у США, в місті Санта-Круз, штат Каліфорнія. Вже сьогодні більш ніж 50 країн з любові до пива перебрали цю цікаву традицію і також його відзначають. До 2012 року у Дня пива була фіксована дата – 5 серпня. Проте, пізніше вирішили обрати просто першу п’ятницю останнього літнього місяця. Яке ж диво — сьогодні усі фактори зійшлися воєдино.

Інформатор вирішив зібрати для вас кілька цікавих фактів та міфів пов’язаних з цим хмільним напоєм.

Звертаємо увагу, що ми не пропагуємо алкоголь, адже його надмірне  споживання шкідливе для вашого здоров’я

Отже:

Міф: Багато хто вважає, що пиво один з наймолодших алкогольних напоїв у світі. Проте, справжніми винахідниками пива заведено вважати стародавніх єгиптян, які почали варити напій ще десь за 3500 років до н. е. Але не все було гладко, вони не навчились фільтрувати сусло, і тому, щоб не наковтатися залишків солоду, їм доводилось пити пиво через соломинку. До слова, цей напів обожнювали не тільки звичайні єгиптяни, але і їх фараони.

Цікавий факт: На сьогодні у світі налічується понад 400 сортів та видів пива. Крім традиційних елів, змішаних сортів та лагерів можна зустріти пиво навіть зі смаком піци й шоколадних пончиків, а ще з молоком, бананом і кавуном.

Міф: Жінки не люблять пиво. Багато хто помилково вважає, що пиво – це виключно чоловічий напій. Проте, саме жінкам потрібно дякувати за те, що вони свого часу взялися за пивоваріння. Зовсім кремезні німці почали варити пиво, спершу цей обов’язок покладався на тендітні жіночі плечі. До речі, відомі на весь світ пивоварні компанії засновані саме жінками.

Цікавий факт:  Існує Мюнхенський інститут пива. У ньому, до речі, встановили, що 1 літр нефільтрованого (якісного, сучасного і т. п.) пива в 10 разів корисніше літра молока! Все тому, що пиво містить унікальні речовини, яких немає в інших напоях.

Міф: Через пиво виникає пивний живіт.
Легко казати про великий живіт і стверджувати, що він “пивний”, особливо якщо ви любите випити. Однак, не лише пиво може бути причиною великого живота. Серед причин — надмірне споживання калорій, шкідливі звички, малорухливий спосіб життя, який спричиняє накопичення зайвого жиру.

Цікавий факт: У 1814 році Лондон пережив справжню “пивну повінь”. Вибухнули цистерни з пивом, і в результаті 1 500 000 літрів пива виплеснулися на вулиці, затопивши їх і зруйнувавши декілька будинків. На жаль, цей пивний потоп для 9 людей закінчився сумно – 8 осіб захлинулися пивом, а одна людина померла від алкогольного отруєння, не розрахувавши свої сили.

Міф: Темне пиво завжди міцніше за світле.
Не варто робити висновки про міцність пива лише по його кольору. Зокрема, деякі сорти IPA (Індійський світлий ель) майже вдвічі міцніші за середній стаут, тому не грішіть на темний колір раніше, ніж розпробуєте смак.

Цікавий факт: Калуш також може похвалитися своїм пивом. І дуже смачним. У нашому місті діє одне із найстаріших пивоварних підприємств України – пивзавод “Калуський бровар”. Перші архівні документи, які свідчать про існування у місті пивоварного виробництва датуються 1565 роком. А у 2016 почали варити крафтове пиво ще й у пабі “Під ясенами”.

Міф: Пиво негативно впливає на організм людини.

Насправді при помірному споживанні пиво не шкодить організму. Більш того, існує ряд досліджень, які свідчать, що невеликі дози пива зменшують ризик «підхопити» деякі хвороби. Річ у тому, що пиво багате корисними речовинами. Вітаміни В1, В2, В6, В12, РР сприяють утворенню червоних кров’яних тілець, покращують роботу серця і стимулюють обмін речовин. Мідь і залізо допомагають у відновленні крові, фосфор діє на метаболізм, магній зміцнює серцевий м’яз. Цинк потрібен для утворення інсуліну, а також оберігає передміхурову залозу у чоловіків від запалення. Пиво – одне з можливих джерел надходження кремнію в організм людини (кремній зміцнює кістки). Так само в пиві міститься багато природних антиоксидантів. Японські вчені з’ясували, що люди старше 40 років, помірно споживають пиво, в тестах на інтелект показують кращі результати, ніж повністю непитущі або надмірні любителі алкоголю.

Остап Микитюк

Нагору