Інформатор Калуш

ТРЕШ

Депутат з Долини погорів на продажі автівок для ЗСУ

Депутат облради, який родом з Долини, купував автівки для армії за пожертви українців, а потім продавав їх і привласнював гроші собі. Разом із ним “працювала” його помічниця. Скільки років відсидить депутат Івано-Франківської облради? Та що про це думає мер Долини Іван Дирів?

Розповідає Інформатор з посиланням на поліцію Івано-Франківського району.

Богдан Ленігевич, депутат Івано-Франківської обласної ради (також депутат Долинської районної ради з 2010 до 2014 року) продавав автівки, придбані для ЗСУ за благодійні пожертви, і був затриманий за це. Він був керівником благодійного фонду і ввозив транспортні засоби на територію України, як гуманітарну допомогу, а потім продавав і забирав гроші собі. До цієї “схеми” чоловік залучив і свою помічницю.

Правоохоронці затримали злочинців під час продажу автомобіля швидкої допомоги “Opel Vivaro” мешканцям Іван-Франківська. 12 тисяч доларів США отримав депутат за таку оборудку і це лише невелика частина зароблених “чесною працею” грошей.

Під час обшуку СБУ виявило 3 автомобілі “швидкої” допомоги на іноземній реєстрації, 7 позашляховиків, близько 39 тисяч євро, понад 176 тисяч доларів США, понад 1 млн гривень, понад 3 300 злотих і 6 700 англійських фунтів.

Окрім коштів і автівок, виявили та вилучили патрони, документи про ввезення автомобілів, іноземні свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів, квитанції, накладні, комп‘ютери, мобільні телефони та банківські карти.

Фігурантам повідомлено про підозру за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого за ч. 3 ст. 201-2 Кримінального кодексу України. Йдеться про незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги, вчинене під час надзвичайного або воєнного стану.

Депутата затримали, щоб тримати під вартою до суду з правом внесення застави, його помічницю посадили під домашній арешт.

Обом загрожує позбавлення волі на строк до 7 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

Правоохоронці з’ясували, що до продажу готувались і інші автомобілів, ввезені через фонд затриманого. Слідство продовжується.

Цікавим є те, що Богдан Ленігевич вже вдруге обраний депутатом у Івано-Франківську обласну раду: вперше – у 2015 році по мажоритарці, вдруге – у 2020 від політичної партії “Батьківщина” по 6 округу. У 2010 був обраний у Долинську районну раду від політичної партії “Фронт змін”, у той самий час там працював депутатом і дійсний мер Долини Іван Дирів. Останній на своїй офіційній сторінці розмістив коментар щодо ситуації:

“Я, як міський голова, не можу залишатись осторонь, тому постараюсь передбачити ваші запитання до мене по цій темі та відповісти на них максимально відверто”.

Іван Дирів запевняє, що мав лише офіційно-ділові стосунки з “погорілим” депутатом: мали спільні теми для обговорення, бували на офіційних заходах. Також мер Долини, з його слів, не має ніякого відношення до діяльності його приватного благодійного фонду і сподівається, що ніхто з міських посадовців не причетний до цих махінацій з автівками.

“Хочу вас запевнити: як тільки мені стане відомо із достовірних джерел (не соцмереж і не «сарафанного радіо») про навіть ймовірність причетності до даного злочину – я перший ініціюватиму не лише службову перевірку і звільнення такої людини із займаної посади, але й чесного всебічного розслідування цього епізоду справи”, – каже мер Долини.

Іван Дирів розповів, що вже потерпає від звинувачень.

Також мер Долини нагадав про презумпцію невинуватості і додав, що “розпинати” затриманого депутата зарано, потрібно дочекатися рішення суду.

Нагору