Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Калуський кавун – ні документів, ні нітратів

Серпень — сезон кавунів і, незважаючи на високу ціну, калушани активно купують цю ягоду. Проте чи знаєте ви, як дізнатися рівень нітратів?

Інформатор віддав на аналіз кавун, куплений у популярній точці продажу. Що показало дослідження?

4 серпня ми купили кавун у палатці на вулиці Євшана (напроти пожежно-рятувальної частини). Щоб дізнатися місце народження ягоди та сертифікат якості, ми попросили показати документи на продукцію у продавчині. Натомість вона нам відповіла, що вона нічого немає і вся документація знаходиться у підприємця.

Ми, звичайно, вирушили до нього. Підприємець розповів, що закуповує продукцію на базарах “на Шуварі, в Молдавії, Румунії, на Закарпатті”. На прохання показати накладну, підприємець лише знизив плечима, проте сказав, що вона існує.

Так, як ми не отримали ніяких документів щодо якості кавуна, то віддали на його аналіз кількості нітратів до Калуського районного відділу ДУ “Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України”. Якщо ви теж захочете перевірити свій кавун на безпечність для вашого здоров’я, то для цього вам потрібно буде привезти кавун у цей відділ (за адресою вулиця Каракая, 9), написати заяву і заплатити за аналіз 52,36 грн. Далі потрібно чекати результат протягом   3-х робочих днів.

Поки ми чекали на висновок санепіндемстанції, вирішили дізнатися, чи законними були дії підприємця, який не схотів нам показати документи на продукцію. Для цього поспілкувалися з начальником Калуського районного відділу ДУ “Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗУ” Богданом Пеленичкою. Він розповів, що на торговій точці повинні бути такі документи:

“Має бути хоча б лабораторний аналіз на нітрати. Взагалі, коли завозиться ціла партія кавунів, має бути сертифікат якості від виробника (накладна)”.

А також додав, що “кожен громадянин має право переглянути ці документи, а продавець забов‘язний їх показати, згідно з законом про захист прав споживачів”.

Тобто, продавчиня та підприємець мали нам показати документи на продукцію і своїми діями порушили наші права, як громадян України.

8 серпня, ми забрали результат аналізу. На щастя, в кавуні, який ми купили, рівень нітратів в нормі. Масова частка дорівнює 22 мг/кг, при нормі – не більше 60 мг/кг.

Щоб дізнатися, що наш кавун можна спокійно їсти, нам знадобилось 4 дні та 52 гривні. Адже перевірити якість продукту швидким способом, нам не дали (не дали можливості ознайомитися під час купівлі). Тому ми радимо пам‘ятати про свої права і перевіряти документи при купівлі кавунів, щоб бути впевненим, що отруєння вам не загрожує. Тоді вам не доведеться витрачати купу часу на перевірки.

Читайте також про ціни на кавуни в Калуші.

Остап Микитюк
Анна Сірик

Нагору