Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Вона зробила калушан відомими”. Презентація книг Дарії Ониськів

У Калуші відбулась презентація книг місцевої журналістки. Дарія Ониськів зібрала в 2 видання творчий доробок за 20 років своєї праці. Про що та про кого написано у її книгах?

Інформатор побував на презентації.

Презентація відбулась 9 серпня в калуській бібліотеці. Модератором зустрічі була видатна письменниця Оксана Тебешевська і саме вона написала передмову до однієї з презентованих книг – “сИлянка щодення мого…”.

Це видання – це збірка історій людей, про які чула або особисто досліджувала їх Дарія Ониськів. У книгу увійшли реальні ситуації з життя бойків, інтерв‘ю та наукові праці про видатних особистостей. Ця праця є унікальною для нашого краю, адже вона про нас, про бойків. Наприклад, у розділі “Невигадані історії” є оповідь про бойківських “Ромео та Джульєту” – молодих та дуже закоханих людей, які не мали змоги бути разом і тому покінчили життя самогубством. Після такого прикладу сюжету книги, може здатися, що вона про сумне, але це не так. У виданні є розділ з інтерв‘ю, в якому є праця з меседжем “любіть Україну в собі, а не на собі” – це розмова з відомою калушанкою Любов’ю Липовською.

Дарія Ониськів присвятила книгу своїм батькам і помістила їх фотокартки у видання.

Любов Липовська також була присутня на заході і поділилася відкриттям, що після початку повномасштабної війни українці нарешті полюбили Україну в собі. Щодо доробків письменниці активістка теж висловила думку:

“Пані Дарія зробила нас цікавими”.

“Я би сказала, що вона зробила нас відомими”, — додала свій коментар модераторка події Оксана Тебешевська.

Значну частину своєї кар‘єри Дарія Ониськів пропрацювала в газеті “Дзвони Підгір‘я”. За час своєї праці журналістка не лише виконувала редакторські завдання, а й займалася краєзнавчими дослідженнями бойківського краю. Тому було прийнято рішення створити біографічно-бібліографічний довідник “Ониськів Дарія — журналістка і краєзнавиця”.

Презентував цю книгу науковий співробітник Краєзнавчого музею Калущини Іван Тимів.

У цій книзі подано біографічні відомості Дарії Ониськів (Мельник), перелік історико-краєзнавчих видань, науково-популярних статей, краєзнавчі матеріали, газетні статті, участь у науково-практичних конференціях, форумах, презентаціях, культурно-просвітніх заходах, висвітлення її діяльності в періодиці. Це видання буде корисне краєзнавцям, етнографам, вчителям, бібліотекарям, учням, студентам.

Унікальністю цієї книги є те, що до всього присутня невеличка анотація, яка допоможе зрозуміти читачу, яка саме наукова праця йому потрібна.

“Пані Дарія – журналістка з дуже широким спектром тем. У неї є вміння віднаходити такі цікавинки, які захоплюють читача”, – так відгукнувся про роботу письменниці Іван Тимів.

Редактором книг була калуська поетеса Валентина Корнійчук. Вона теж завітала на презентацію і розповіла, що її вразило у роботі Дарії Ониськів:

“Вона з душею пише про людей, вона любить своїх героїв статтей”.

Після презентації можна було придбати “сИлянку щодення мого…” та інші книги місцевих авторів. Зароблені кошти планують передати на потреби ЗСУ.

А

Анна Сірик

Нагору