Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Я не хворий, я метеочутливий — що робити коли почуваєшся кепсько?

Хоч на календарі досі літо, по погоді стає зрозуміло, що незабаром настане осінь. Настрій природи за вікном нестримно змінюється й інколи по кілька разів за день. Багато кому такий примхливий настрій калуської погоди точно не до душі, особливо, якщо організм дуже чутливий до змін. Що таке метеочутливість, як врятувати своє самопочуття і не наробити біди своєму здоров’ю —

розповідає Інформатор.

Атмосферний тиск підступна штука. Він може змінюватись не тільки через пори року, але і через сонце, дощ та вітер. Комусь у вітряну погоду заважають мігрені, у когось від різкого потепління скаче тиск, а хтось непритомніє в транспорті перед майбутньою грозою. Чому так? На думку багатьох медиків, всі ці реакції обумовлені порушеннями в роботі судин, а точніше у функціонуванні так званих барорецепторів.

Барорецептори – це чутливі нервові закінчення кровоносних судин, що вловлюють найменші зміни кров’яного тиску і рефлекторно регулюють його рівень. Головне завдання барорецепторів — адаптувати тиск всередині організму до мінливих настроїв атмосферного тиску.

Здорові люди й маленькі діти зазвичай ці процеси не помічають, а от люди більш зрілого віку, чий організм зношений, стомлений поганими звичками, нездоровим способом життя, вживанням ліків, чи обтяжений поганою спадковістю сповна відчувають коливання тиску.

У відповідь на коливання атмосферного стовпчика ми отримуємо різкий стрибок внутрішнього тиску, в результаті чого починається головний біль, запаморочення, шум у вухах, нудота, озноб, депресивні стани. Особливо сильно погіршується самопочуття метеочутливих людей в ті дні, коли атмосферний тиск підвищується або знижується дуже різко.

Медики охрестили це метеочутливістю.

Як підкоригувати своє самопочуття якщо ця “болячка” вас настигла?

  • Якщо на різке підвищення атмосферного тиску ваш організм реагує за гіпотонічним типом (артеріальний тиск падає, паморочиться голова, ви відчуваєте занепад сил, сонливість, апатію неможливість зосередитися), забезпечте собі приплив свіжого повітря і постарайтеся виспатися (сон в такому разі — найкращі ліки).
  • Намагайтеся в такі дні менше навантажувати себе як фізично, так і емоційно. Підвищити артеріальний тиск допоможе порція чорної кави, солодкого чорного чаю з 1 ст. л коньяку або келих червоного вина.
  • Людям з низьким артеріальним тиском допоможуть підбадьоритися чаї з м’ятою і медом, а також адаптогени: настоянки женьшеню, лимонника, елеутерококу.
  • Якщо у вітряну погоду вас долають мігрені – випийте знеболювальний препарат, закутайте ноги й ляжте відпочити. Намагайтеся пити якомога менше, оскільки зайва рідина підвищує артеріальний тиск і посилює больові відчуття.
  • Якщо зміну погоди ваш організм переживає за гіпертонічним типом (артеріальний тиск підвищується, серцебиття частішає, можливий головний біль), намагайтеся виключити з раціону страви, які містять велику кількість кухонної солі (соління, оселедець). Пам’ятайте, вони затримують рідину в організмі, а та збільшує об’єм крові, що циркулює, і це сприяє ще сильнішому підвищенню тиску.
  • Гіпертонікам у дні негоди слід відмовитися від кофеїновмісних напоїв: кави, міцного чаю, енерготоніків. Замість них пийте трав’яні чаї, відвари шипшини, узвари.
  • У несприятливі дні добре включати у свій раціон печені яблука, родзинки, курагу, а також банани. Багаті калієм, вони не тільки поліпшать стан вегетативної нервової системи, а й зведуть до мінімуму дію адреналіну, який активно виділяється залозами.

Остап Микитюк

Нагору