Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Заборонений плід солодкий — чому в Калуші немає сексшопів?

Тема сексу завжди була, є і буде обговорюватися людьми. Вдома, на вулиці, в барі, з друзями, з коханими, а інколи й з незнайомцями, яких побачиш тільки раз в житті. По-перше, це природно, по-друге, це цікаво. Але зараз трохи не про це. “Каменем спотикання” в сучасному світі сексу є… секс-шопи. От наче сексом займаються всі й усім він до вподоби, але, якщо хтось вас побачить на порозі “пікантного” магазину — можете забути про своє соціальне становище, бо вас засміють. 

Інформатор вирішив трохи розібратися в темі й поспілкуватися з засновницями одного популярного онлайн секс-шопу “Hot Mamas Shop” Даною та Наталкою, а також запитати думку калушан про такі магазини й чи потрібні вони у нашому місті взагалі.

Беата Узе, засновниця секс-шопів

До слова, перший секс-шоп, був відкритий жінкою, Беатою Узе, у Фленсбурзі (Німеччина), в далекому 1962 році й називався він тоді “Спецмагазином гігієни шлюбу” (Fachgeschäft für Ehehygiene). У ньому продавалися контрацептиви, книги, еротична спідня білизна, різні стимулюючі препарати та перші, ще дуже примітивні іграшки. Маленький бізнес за якесь десятиліття виріс до розмірів секс-імперії. 1971-го в Узі було вже 25 магазинів по всій Західній Німеччині. Ну а далі це підхопив весь світ.

Привіт, дівчата. Як вважаєте, чому багато українців ставляться до секс-шопів з упередженням?

Бо в Україні погано з секс-освітою. Вона тільки починає набирати обертів, тому багато людей сприймає секс крамниці як щось вульгарне і грішне😆 і що тільки люди зі збоченою фантазією відвідують такі місця:)

Чи стикалися ви з хейтом коли почали ваш проєкт?

Коли ми починали проєкт, то у нас вже була сформована аудиторія на особистих блогах, яка перейшла на профіль крамниці. Тому ні, нас не хейтили. Мінімальний негатив нас спіткав тільки нещодавно, коли ми випадково потрапили в поле аудиторії, яка не зовсім була готова до нас.

Які настрої українців спостерігаєте зараз (і до війни)? Як змінилися вподобання ? Хто частіше купує ґаджети — чоловіки чи жінки?

Не можемо сказати, що після повномасштабного вторгнення росії змінилось щось кардинально у вподобаннях/настроях/виборах. Лише стали більш популярні девайси на віддаленому керуванні, щоб можна було хоча б якось підтримувати зв‘язок з коханими. І однозначно більше чоловіків почали купувати іграшки для жінок, та відправляти їх закордон😊

Ще зі спостережень, що на диво середній чек став більшим. Часто звучить фраза “а коли, як не зараз”.

Але на питаннях до дівчат Інформатор не зупинився й запитав у калушан як вони ставляться до секс-шопів та чи вважають, що у Калуші треба такий магазин?

“Мені б воно жити не заважало точно. Якби був, то нехай би був, тільки цікаво чи багато б туди ходили, то ж потім весь фейсбук буде знати відвідувача, що прокрався туди городами” Ніна, 58 років

“Ми мало обізнані у сексуальному вихованні, мало проговорюємо зі своїми дітьми такі теми, бо “в СРСР сексу не було!”. Ті, кому зараз 60, 50, навіть 40 чи 30 — сором‘язливо ставляться до подібних питань, бо вважають цю тему закритою всіма замками світу. Насправді у великих містах чи Європі такі заклади, чи ставлення до них абсолютно адекватне і позитивно схвалюється. Чи відкривати у Калуші? Напевне, спершу треба навчитися до цього ставитися без осуду та надмірної сором‘язливості, а тоді можна відкривати. Хоча якщо ж якщо умовні Петро чи Оленка захочуть завітати до секс-шопу, то, напевне, їм байдуже буде, хто бачив їх на вході”, — Ірина, 31 рік.

“Нормально. Було б непогано. Хоча онлайн завжди дешевше, але час від часу потрібно терміново”Андрій, 31 рік

“Я не маю нічого проти. Навпаки, я ставлюся позитивно, бо це класна штука для партнерів, коли у них є секс і їм треба щось нове додати у своє сексуальне життя, урізноманітнити його. І ще є такий момент, наприклад, людина не має партнера для статевих стосунків, то можна прикупити собі якусь штуку й отримувати задоволення не менше ніж у стосунках з партнером. Щодо магазину — не впевнена, що Калуш до цього готовий. Але такий магазин потрібен у кожному місті, яке себе називає європейським. А Калуш себе таким називає, прогресує. Але наразі все залежить від попиту населення”, — Інна, 25 років

“Я ставлюсь до секс-шопів абсолютно нейтрально: ніколи не впадав в істерику, бачивши нововідкритий інтимний магазинчик, але й ніколи не задумувався над тим, що відвідати такий. Мені здається, що секс-шопи мають бути у вільному доступі, оскільки заборона і вилучення завжди викликає збільшений інтерес. Люди у наш час все активніше усвідомлюють здобутки свободи, користуються її благами та самостійно будують для себе комплекс цінностей. Це робить соціум прогресивнішим. Втім мені прикро, що секс так активно деромантизується. Він стає буденністю, яка у суспільній свідомості за значущістю не відрізняється від походу на каву чи ранкової пробіжки”Орест, 23 роки.

“Та якось спокійно, як до магазину з інструментами. Якщо щось треба і нема, то можна і в інтернеті замовити. Це просто бізнес і відкривати чи ні це вирішувати тому хто хоче спробувати щось нове і наразі без конкурентне в Калуші” Ігор, 32 роки.

“Ставлюся позитивно, але ще не відвідувала. Магазин потрібних речей, тож було б добре його в кожному місті..”, — Євгенія, 20 років.

Реакції у соцмережі нашого журналіста “а чи є такі магазини у Калуші?” на питання заставили навіть посміхнутися:

Остап Микитюк

Нагору