Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

День пам’яті і поминання жертв тероризму

Сьогодні, 21 серпня, у світі зі смутком згадують жертв тероризму та шляхетну боротьбу проти міжнародної небезпеки.

Розповідає Інформатор.

Тероризм є однією з найбільших міжнародних проблем XXI ст. Чимало світових організацій, в тому числі державних структур, шукають ефективні шляхи знешкодження терактів та боротьби з розповсюдженням ідеологій, які сприяють тероризму.

Терор (з латини — жах) виник як політичний метод “вирішення проблем” ще у 1792 році в революційній Франції. Тоді під “терором” мали на увазі масове переслідування та знищення опозиції. Схожий сценарій відбувся і в СРСР, у роки диктатури Сталіна.

В сучасних умовах тероризм невідривно пов’язаний з радикальними політичними групами чи країнами, які намагаються досягти своїх цілей через насилля різного калібру.

Зараз Україна як ніхто інший відчуває біль від терористичних нападів. З цього приводу згадаймо світовий досвід та порівняємо його зі своїм.

  • Теракт 11 вересня 2001 року
    Один з найтрагічніших епізодів американської історії. В цей день кілька пасажирських літаків захопили ісламські радикали з організації “Аль-Каїда”. Набравши висоту і швидкість, ці літаки врізались у вежі-близнюки Всесвітнього торгового центру, спричинивши страшні руйнування і смерть близько 3 000 людей. Ця катастрофа стала пунктом відліку війни США проти світу тероризму.
  • Теракт у місті Беслан
    1 серпня 2004 року в одну адміністративному центрі Північної Осетії спалахнула трагедія. Чеченські бойовики за наказом Шаміля Басаєва захопили одну зі шкіл та взяла в заручники більше тисячі учнів і персоналу. Терористи вимагали переговорів, однак російська влада не пішла на це і наказала взяти школу штурмом. В результаті — більш ніж 300 людей загинули. Цей випадок є одним з прикладів жорстокості терористичних методів та нелюдяності росії.
  • Воєнні злочини росіян проти України
    Дії російської орди в Україні можна однозначно назвати терористичними актами. Такі злочини як обстріл торгового центру в Кременчуці, облога Маріуполя, знищення колонії в Оленівці та інші не менш важливі сторінки російсько-української війни продемонстрували всьому світові ницість росії. Руйнування, спричинені агресором, визнаються нашими братніми країнами як терористичні акти та засуджуються міжнародною спільнотою.

Тепер і на наших плечах лежить тягар боротьби з міжнародним тероризмом. І наша перемога стане перемогою цілого демократичного світу.

Остап Лагойда

Нагору