Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“В ім’я Тиси”: Україна, Угорщина та екологічний сепаратизм

Сьогодні у “Хабі 93” відбувся показ документального фільму про екологічні проблеми Закарпаття.

Ділиться Інформатор.

Кінострічка була знята угорським режисером з українським корінням Димитрієм Ляшуком у 2020-2021 роках на західних теренах України та окраїнах деяких наших європейських сусідів. Фільм присвячено проблемі забруднення побутовими відходами річкової мережі на Закарпатті, зокрема сміттєзвалищу поблизу Рахова, яке загрожує катастрофою для річки Тиса.

“Людина — найрозумніша істота на Землі та єдина, яка її забруднює. Всі ми несемо відповідальність за навколишнє середовище, річки, море, які ми вбиваємо”, — розповідає Ляшук.

В ході сюжету Димитрій подорожує Закарпаттям, зустрічається з волонтерами та активістами, які намагаються самостійно повпливати на екологічну проблему. Вони створюють кустарні заводи по переробці сміття та його утилізації задля добробуту природи. Режисер широко висвітлив ситуацію з навколишнім середовищем на Ужгородщині, порівнюючи її з іноземними випадками.

Попри цілком справедливу критику екологічної політики українського уряду, Димитрій Ляшук протягом фільму неодноразово, проте завуальовано висловлював тези угорського сепаратизму. Автор картини активно наголошував на наявності в Угорщини новітніх технологій для переробки сміття, які б знадобились на Закарпатті. Також Ляшук акцентував увагу на тому, що угорська сторона особливо зацікавлена у благополуччі області.

“Я знайшов кілька пляшок з Угорщини, і це мене дуже засмучує. Звісно, більшість тут з України, однак мене це не заспокоює”, — висловився автор, подорожуючи берегами Тиси.

Всупереч неоднозначному наративу, картина має цінність. Українцям показали до чого може привести недбале ставлення до природи та відсутність практики сортування сміття. Сьогоднішні глядачі на “Хабі” отримали масу вражень від картини та відверто зацікавились екологічними проблемами свого краю.

“Така проблема, як на Закарпатті, є по всій Україні. Ви самі все бачите, виходячи на вулицю: Сівка, всі ці баки, наповненні сміттями. Але, окрім того, що ми бачимо, ми мусимо ще щось і робити з цим. Багато що і справді залежить від влади, але потрібно починати із себе”, — поділилась авторка заходу Софія.

До речі, на “Хабі 93” сміття сортують відповідно до рекомендацій, оскільки екологічність є серед їхніх цінностей.

Остап Лагойда

Нагору