Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Василь Стус: шо почитати про Великого Українця?

Постать цього поета знають усі. Він був одним з тих, в кого Україна була у серці по-справжньому. Але 37 років тому, 4 вересня 1985 року, в карцері мордовського табору для політв’язнів він загинув — український поет, прозаїк, літературознавець, правозахисник, борець з радянською тоталітарною системою Василь Стус. Сьогодні, в цю сумну й пам’ятну дату наша редакція хотіла б запропонувати вам кілька книг, які допоможуть краще зрозуміти цю унікальну людину.  

Ділиться Інформатор.

Збірка поезій Василя Стуса “Палімпсести(видавництво Абабагалмага)

У ній зібрано найкращі вірші Стуса, а також найвиразніші уривки з листів, сповнені філософських узагальнень і щемливих деталей. Примітки під деякими віршами проливають несподіване світло на драматичні моменти життя і творчості Василя Стуса.

 

Сергій Дзюба, Артемій Кірсанов “Заборонений” (видавництво Фабула)

Колишній аспірантці, яка працювала над дисертацією про життя і творчість видатного поета Василя Стуса, а нині за волею обставин стала медсестрою, запропонували доглядати помираючу від важкої хвороби жінку. Як виявилося важкохвора у минулому була полковником КДБ і багато разів зустрічалася зі Стусом, особливо в останні дні його життя. У романі надзвичайно насичено змальовано життя поета на його рідній Донеччині, в оточенні друзів, педагогів і літераторів, і в концтаборі — де утримували в’язнів совісті, ставлячи їм у провину їхні переконання. Чимало уваги приділено у романі й долі останньої рукописної збірки поета.

 

Вахтанг Кіпіані “Справа Василя Стуса” (видавництво Vivat)

Ця книга минулого року підняла багато шуму. Через реакцію колаборанта і кума путіна, який, як загальновідомо був адвокатом Василя Стуса в суді. Медведчук подав у суд… на книжку, що спричинило ефект “барбари стрейзанд”. Книгу купили понад 100 000 українців. А медведчук суд програв.

Правда про кримінальну справу, життя і смерть Василя Стуса. У книжці зібрано архівні документи з кримінальної справи Василя Стуса, покази свідків, листи поета з тюрми, спогади його рідних та друзів. Ознайомившись із наведеними матеріалами, читачі дізнаються про невідомі факти щодо життя, ув’язнення та загибелі Стуса, які досі охороняли під грифом “Секретно”:

  • Суд і роль адвоката Медведчука
  • Останні роки життя в таборі особливого режиму
  • Нобелівська премія: чи мав поет шанс її здобути?
  • Смерть Василя Стуса: хворе серце, убивство чи самогубство?

 

Що ж, приємного читання і знайомства з життям та творчістю Великого поета.

Остап Микитюк

Нагору