Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Кавова криза”: ціни на улюблений напій ростуть

Уявіть — ранок. Ви прокидаєтесь. Приходите на кухню. Кип’ятите воду і заливаєте нею запашну, смачну… . Це не просто напій, це дещо більше. Мільйони українців щодня, не залежно від того де знаходяться проводять цей ритуал — п’ють каву. Вона є в кожному магазині й у кожному домі. Проте, незабаром ситуація може погіршитися.

Розповідає Інформатор.

Річ в тому, що його ціна на кавові зерна за останні роки значно зросла, а за прогнозами експортерів очікується ще більший стрибок.

Причиною зростання цін на каву зумовлене надто сухою та холодною зимою 2021 року, а також заморозками та посухами цього року на території найбільшої країни-постачальника — Бразилії. Фермери, які збирають каву жаліються на зменшення врожаїв майже в половину. Також зміни відбулися і з плодами — зерна стали набагато меншими від звичайного, а це означає, що для заповнення стандартних 60-кілограмових мішків потрібно більше бобів.

Тож тепер на міжнародному ринку очікується дефіцит та різке зростання цін.

Цікавий факт: синхронно з падінням її врожайності кавових бобів, збільшилося споживання кави серед людей по всьому світу

Кавова криза зачепила й інших постачальників кави — Колумбію та Гондурас. Там експорт кави впав на 21% та 38%, відповідно. І тільки В’єтнам — найбільший у світі виробник кавових зерен робусту — заявив про невелике зростання експорту цього року. Щоправда, навряд чи це суттєво покращить ситуацію.

Інформатор запитав у власниці нової калуської кав’ярні “Леон” Галини Хоптяк про те, чи відчула вона зростання ціни та як це вплинуло на її бізнес:

“Зростання відчула. Дуже суттєво. Якщо раніше ми замовляли зерна за майже 200 грн за кілограм, потім був стрибок до 400 грн/кг, а останнього разу ціна почала “кусатися”. Зараз ми закуповуємо (з урахуванням пересилки) фактично 800 грн/кг. Поки що на нашому прайсі в кав’ярні це не помітно, але незабаром цінники трохи зміняться”.

Також ми проінспектували кілька місцевих супермаркетів, щоб дізнатися актуальні ціни на зернову та мелену каву в Калуші.

У “Сільпо”, наприклад, за 1 кілограм смажених зерен бренду Nicola Blend Rossio потрібно віддати 519 грн, Markus Kaffee Espresso — 579 грн, а Jacobs Monarch — 479 грн. Тим часом 250 грамів меленої кави Tchibo Exclusive обійдеться вам 159 грн, Carte Noire Crema Originale — 229 грн, а Lavazza Crema e Gusto — 299 грн.

В “Гостинному Домі” кілограмових зерен для порівняння немає, проте за упаковку меленої кави Jacobs Monarch103 грн, Кава зі Львова Еспрессо також 103 грн грн, а Форт — 97,5 грн.

В “АТБ” за 1 кг Jacobs Monarch ви заплатите 512 грн, також за упаковку 230 грамів меленої того ж виробника 95,30 грн, тим часом Кава зі Львова Традиційна (240 гр) — 101 грн, а 275 грамів кави Tchibo — 121 грн. 

До речі, діліться у коментарях у наших соцмережах якій напій ви любите більше — каву чи чай?

Остап Микитюк

Нагору