Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Копійка 5 мільярдів гривень береже. Смілива гривня в Калуші

Уже більше місяця в Україні триває благодійна акція від Національного банку України “Смілива гривня”.  Таким чином можна мобілізувати монети номіналами 10, 50 копійок та 1, 2, 5 і 10 гривень, а також ті, які вже вийшли з обігу: 1, 2, 5, 25 копійок.

Інформатор відвідав пункт збору монет у нашому місті.

В Калуші збирає монети волонтер і підприємець Володимир Андрєєв. Від початку повномасштабного вторгнення він усілякими способами допомогає армії, а також дітям учасників бойових дій. Зараз Володимир підтримав акцію “Смілива гривня” від НБУ і збирає кошти для ЗСУ.

“Люди казали, що раніше просто викидали монети пакетами, а решту принесли мені. Це ж живі гроші”, – розповів чоловік.

Цікаво, що одного разу чоловік на ім’я Володимир приніс разом зі своїми дітьми 15 кілограм монет. За інформацією НБУ українці на руках тими монетами, які вже вийшли з обігу мають 5 мільярдів гривень. При цьому деякі монети можуть бути рідкісними і їх ціна може значно збільшити загальну суму.

“Приходили люди, які збирали монети по 20 років і відавали їх”, – додав Володимир.

Поки ще триває збір волонтер зараз шукає нумізматів, які потім будуть оцінювати усі монети і допомагати рахувати їхню загальну вартість. Загальну суму монет, які уже вийшли з обігу після завершення збору перерахують на спеціальний рахунок НБУ для допомоги Збройним силам України. З усіх решта монет сформують окремий рахунок, кошти з якого витрачатимуть на потреби конкретних бійців на “нулі”. Триватиме збір до кінця вересня, щоб протягом жовтня сортувати і рахувати загальну суму.

Станом на 13 вересня у нас заповнено 65-70% бочки і треба її заповнити. Ми з Калуша і не шукаємо легких шляхів, а тому хочемо від міста і району зібрати повну бочку монет“, – вірить в своїх земляків Володимир Андрєєв.

Ще одним аспектом цієї акції є об’єднуючий фактор. Для того, щоб порахувати і зібрати копійки сім’ї збираються ввечері вдома і проводять час разом.

“Мені мій знайомий написав, що якось 4 години просидів зі своєю малечею на кухні і збирали монети”, – поділився волонтер.

Своїми діями калушанин хоче довести, що кожна копійка може наблизити перемогу України у цій війні проти російський загарбників. Якщо ви хочете долучитися до акції “Смілива гривня”, то можна принести монети за адресою проспект Лесі Українки, 78, магазин “Auto Expert”.

 

Нагору