Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Може вже пора?” — коли варто перевзувати своє авто? | Поради новачкам

Ви вже добре відчули, що на вулиці стало холодніше? А якщо ви водій-початківець, то, мабуть, розумієте, що ваше авто також це відчуло? Часто водії, які нещодавно за кермом, з приходом такої погоди, задаються питанням “а коли пора перевзувати свою крихітку?”. Хочемо заспокоїти, поки що не пора, але готуватися до вже можна.

Інформатор підготував кілька фактів та порад стосовно заміни “взуття” вашого авто.

Спершу, звісно, хочеться розуміти, що про це говорить закон. Річ у тому, що перевзування автомобіля  ніяк не регулюється на законодавчому рівні. Проте, це не скасовує той факт, що перевзувати його потрібно. Найперше, це про вашу безпеку та цілісність вашої “ластівки”, а також безпеку та життя усіх інших учасників дорожнього руху.

Чим відрізняється “літнє” і “зимове” взуття вашого авто?

Основна відмінність це якість сплаву гуми. Зимові шини мають суттєвіше зчеплення з дорожнім покриттям, а також забезпечують хорошу керованість автомобілем і вкорочують його гальмівний шлях. Зимові шини здатні прогріватися під час їзди при дуже низьких температурах, при цьому вони стають більш м’якими й еластичними. Саме еластичність забезпечує відмінне зчеплення дорогою. Літня гума “працює” навпаки при швидкій їзді й при високій температурі повітря вона охолоджується, стаючи дуже твердою. Завдяки цій якості літні шини ідеально підходять для швидкої їзди, але тільки на хорошій дорозі.

Найголовніша різниця між літньою та зимовою гумою полягає в терміні їх придатності. Наприклад, літня гума набагато більше піддається зносу, ніж зимова. Тому міняти її потрібно приблизно в три рази частіше.

То коли ж міняти літню гуму на зимову?

Хоча шини називаються зимовими, це не означає, що для їхньої експлуатації потрібно чекати снігу. Взувати машину в зимову гуму потрібно з приходом перших похолодань: а саме, коли температура опускається нижче 7°C і не підійматися вище цього показника протягом трьох днів. Найчастіше такий температурний режим припадає в Україні на початок листопада. При цьому існує неписане правило, згідно з яким, якщо температура повітря опускається нижче -5°C, їзда на літніх шинах категорично заборонена.

Другі орієнтовані на м’які європейські зими, вони краще поводяться на чистому асфальті, в дощ, при плюсовій температурі. Мабуть, такі і слід вибирати більшості жителів нашої країни з оглядом на значне потепління клімату.

Питання, чи потрібні зимові шини в Україні в умовах глобального потепління, має конкретну відповідь: потрібні.

Інша справа, що варто вибирати шини з відповідними властивостями. Нагадаємо що зимові шини існують у двох версіях – арктичного (скандинавського) і європейського типу. Перші “заточені” під більш суворі умови, низькі температури, глибокий сніг, лід. Також, багато моделей скандинавських шин випускаються з шипами.

Що кажуть нам виробники шин?

Вони рекомендують перевзуватися при середньодобовій температурі +5 º С, при якій зазвичай, дійсна температура повітря коливається в діапазоні від 0 до 10 º C. Приємним плюсом до своєчасної зміни шин є ще вільні шиномонтажники.

Остап Микитюк

Нагору