Інформатор Калуш

ВЛАДА

Державний бюджет на 2023 рік — що відомо?

Уряд України затвердив Державний бюджет на наступний рік та визначив ключовий пріоритет.

Повідомляє Інформатор з покликанням на Урядовий портал.

Вчора, 13 вересня, на засідання Уряду був прийнятий відповідний проєкт.

“Бюджет 2023-го року — це бюджет для перемоги. Вже зараз ми чесно говоримо суспільству, що рік буде непростим. Війна — це дорого. Дуже дорого. Тому головне завдання — максимально ефективно використовувати кошти, які у нас є”, — висловився прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Державний рік на майбутній рік справді розрахований на посилення оборонної спроможності України. Майже 50% усіх коштів (понад 1,1 трлн грн) буде спрямовано для сектору оборони і безпеки, що в 4 рази більше ніж цього року. Передусім це стосується зарплат військовим, закупівлі військової техніки і зброї тощо.

Ще одним важливим сектором є фінансування соціальних програм, яке сягатиме 35% бюджету (більше ніж 800 млрд грн). Ці кошти будуть спрямовані на допомогу тих, хто це потребує, а також на збільшення фінансування Пенсійного фонду.

Вочевидь фінансування всіх інших бюджетних напрямків буде скорочено. Для покращення стабільності в країні скорочення торкнуться і виплат органам державної влади майже на 12 млрд грн.

Окрім цього у Державному бюджеті на 2023 рік з’явився новий пункт — Фонд ліквідації наслідків збройної агресії, який планується створити на базі конфіскованих у росії коштів і міжнародної підтримки. Загальний кошторис фонду буде не менше 19 млрд грн. Паралельно з цим Уряд має намір надавати додаткову підтримку місцевим бюджетам.

Нагору