А ви знали, який овоч має найбільший відсоток води? Ні, не огірок, це картопля, вона на 80% складається з води. А ще про те, що це перша рослина вирощена за межами нашої планети? Ну і вірогідно ви пам’ятаєте, що саме цю культуру вирощував астронавт Марк Вотні у книзі (а потім і Голлівудській екранізації) “Марсіанин” з Меттом Деймоном у головній ролі. Але давайте спустимось на Землю, у наш рідний Калуш і дізнаємось за скільки тут сьогодні можна купити картоплю.
Інформатор пройшовся місцевими ринками й ось що дізнався.
На “Калуському муніципальному ринку” є три точки де вдосталь картоплі. Ціновий діапазон там коливається від 6 гривень (за дрібну), 8 грн за маленьку і від 10 до 14 гривень за звичайну молоду картоплю.
“Зараз у нас ціна починає зменшуватися. Багато людей почали викопувати власну картоплю, попит відповідно впав. І так буде продовжуватися далі”, — поділилася з Інформатором продавчиня на одній з овочевих розкладок.
Також ми відвідали Центральний ринок на Дзвонарській. Тут вибір картоплі набагато більший. Ціни коливаються від 7,50 грн/кг до 12 грн/кг.
І щоб спростити вам завдання, що зробити з щойно купленої картопельки, пропонуємо вам простий і водночас екзотичний рецепт. Приготування цієї страви займе у вас всього 20 хв
КАРТОПЛЯ З ЦИБУЛЕЮ І СИРОМ
Вам знадобляться такі інгредієнти:
- 400 г картопля
- 100 г Цибуля (1 невелика цибулина)
- 50 г Шинка
- 70 мл Кулінарні вершки (18-30 % жирності)
- 50 г Сир твердий
- 1 ст. л. Олія соняшникова
- на свій смак сіль та перець
КРОК 1
400 г картоплі помийте і поріжте кружечками завтовшки близько 1 см. Невелику цибулину поріжте півкільцями.
КРОК 2
На пательні з однією ложкою соняшникової олії обсмажте картоплю з цибулею протягом 15 хвилин. Додайте 50 г подрібненої шинки й продовжуйте обсмажувати на середньому вогні ще 5 хвилин.
КРОК 3
Наприкінці приготування додайте 70 мл вершків 18-30% жирності й 50 г твердого сиру, натертого на тертці з великими отворами. Тушкуйте на маленькому вогні ще 5 хвилин. Сіль і перець — за смаком. Подавайте з подрібненою зеленню петрушки.
Вуаля, страва готова.
Остап Микитюк