Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Фармацевтика для чайників” — інтерв’ю до професійного свята

Сьогодні, 17 вересня, Україна святкує День фармацевтичного працівника. І хто як не фармацевти знають, що вам потрібно у цей холодний, осінній день, окрім теплої ковдри, гарячого напою та любові.

Спеціально для читачів “Інформатор Калуш” ми взяли інтерв’ю у калуського фармацевта-провізора — Романа Угринчука, який поділився явними і потаємними ходами своєї важливої професії.

Вітаю, Романе! Розкажи, яке твоє найнеочікуваніше відкриття під час роботи фармацевтом?

Оскільки так склалось, що я був пов’язаний з аптеками ще зі школи, а потім між курсами навчання в універі ходив на практику в аптеку майже кожного літа, для мене воно все ставало очевидним.

Найнеочікуваніше це напевно різнопланове ставлення людей до фармацевтів. Хтось ставиться до нас як до продавців, який візьми подай і дай здачу і все. Хтось ставиться навпаки, як до лікарів, а то й вище — до людей, які мають розуміти їхні аналізи та ставити діагнози серцевим захворюванням по одному погляду в очі пацієнта. І тільки певна частина людей розуміє що ми та наступна ланка після лікарів, яка може порадити та пояснити щодо лікування конкретними назначеними медикаментами або ж якщо це неважке системне захворювання, то в міру своєї компетенції порадити чим можна лікуватись.

Я вірю що є різні фармацевти, які як довбні протирали 5 років штани в універах і можуть тільки виконувати механічні дії візьми-подай. Але загалом фармацевти це люди, які також відповідають за ваше здоров’я, як і лікарі, оскільки не завжди хочеться йти до лікаря з якимись проявами респіраторного вірусу, кишково-шлункової інфекції, алергії, пошкодженнями, забоями і т.д. І тоді фармацевт має продумати ваш діагноз і видати вам ліки. Бо якщо ви приходите з діагнозом та лікуванням з інтернету, то деколи хочеться зловитись за голову.

Ну і звичайно матеріальна складова, хоча за останні роки трохи змінилась ситуація. Для фармацевтів оплата праці не є вельми високою, на жаль, хоча відповідальність достатня.

Для кого ця професія підходить найменше?

В принципі підійде усім типам людей, оскільки, закінчивши фармацію, ти можеш:

  1. Бути фармацевтом, завідуючим в аптеці, де потрібна посидючість, терпіння, прихильність до часто одноманітної роботи, емпатія щодо пацієнтів, які приходять зі своїми хворобами до тебе, уважність при поясненні прийому лікарських засобів, готовність поновлювати завжди свою базу знань, комунікабельність для роботи з клієнтами, колегами, лікарями і т.д.
  2. Бути фармацевтичним представником, який представляє новинки та нагадує про вже наявні засоби певної фірми на яку він працює. Ця професія підійде навпаки для енергійних, дуже комунікабельних людей, які завжди люблять бути в русі — в буквальному та переносному значенні, хоча терпіння та впертість також знадобиться, оскільки не завжди лікарі та інші фармацевти хочуть слухати про їхні препарати. Це така собі комбінація фармацевта і рекламщика.
  3. Бути фармацевтом-науковцем в лабораторіях університетів або фармацевтичних підприємств (тут до речі згодиться хімія). В такому випадку людина повинна мати риси подібні до фармацевта з аптеки, але помножити на 2 посидючість, любов до поглиблення знань та роботи з документацією, любов до науки в цілому, тому зменшення повсякденної комунікації.
  4. У фармфірмах можна рости і ставати регіональним керівником аптек, але це відходить трохи від фармації, оскільки ти перетворюєшся більше на організатора-менеджера, і з медикаментами пов’язуєш себе опосередковано. Відповідно тут потрібні додаткові організаційні здібності

Отже, професія не підійде для людини, яка не хоче брати на себе відповідальність за здоров’я людини і загалом не любить всього, що пов’язано з хімією, лікуванням, медикаментами та уважністю.

Як стати фармацевтом, якщо я тапок?

Якщо ти тапок, то взагалі важко ким-небудь стати 🙂

А якщо серйозно, то навчити на фармацевта або на асистента фармацевта можна будь-яку людину, яка має хорошу пам’ять і, я думаю, хоч трохи любові до біологічних чи хімічних наук. Все одно ти приходиш на роботу і з чистого листка починаєш отримувати свій досвід фармацевта, проте треба мати базу яку тобі дають в універ чи коледжі.

Як на мене, основи які потрібно вивчити і знати це

  • Фармакологія (щоб знати головні лікарські засоби);
  • Організація економіки фармації та менеджмент (для фармацевтів які хочуть працювати завідувачами, щоб орієнтуватись в документації і так далі);
  • Анатомія, фізіологія (для розуміння будови та функціонування тіла людини) та патологічна фізіологія (для знань хвороб людини) і така весела річ, як фармакогнозія — погугліть 🙂 ;
  • Клінічна фармація (для розуміння як і якими препаратами комплексно лікують те чи інше захворювання);
  • Хімія, якої дуже багато протягом навчання, але на практиці її використовують лиш науковці.

Отже, навчання, трохи практики в аптеці, терпіння і цілеспрямованість, щіпка любові до лікування та людей і вуаля, можеш бути фармацевтом!

Остап Лагойда

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com.

Нагору