Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Куди можуть полетіти українці через польські летовища | Корисне

Поки що над Україною можуть літати тільки “Мавіки”, “Байрактари” і військова авіація. Відновлення пасажирського авіасполучення в Україні досі залишається в дуже далекій перспективі, однак дедалі більше українців потребують зручного та швидкого сполучення із зовнішнім світом. Ми почали частіше їздити до інших країн по роботі, з волонтерськими місіями, відвідати рідних або ж навіть на відпочинок. І знову стало актуальним питання більш комфортних та швидких подорожей.

Інформатор дізнався через які аеропорти в сусідніх з Україною європейських державах українцям бюджетно та зручно літати.

Наразі можна “тримати зв’язок зі світом” через аеропорти п’яти сусідніх країн:

  • Польща
  • Словаччина
  • Угорщина
  • Румунія
  • Молдова

Сьогодні ми зупинимось на Польщі:

Сьогодні українсько-польський кордон є найзручнішим варіантом потрапити до Європи. Саме через Польщу курсує найбільша кількість поїздів та автобусів з багатьох точок нашої країни.

Якщо ви перетинаєте кордон потягом, то через Перемишль можна доволі легко і швидко дістатися до Кракова – одного з найбільших аеропортів країни, що має дуже велику мережу авіарейсів.

Загалом через Міжнародний аеропорт імені Яна Павла II Краків-Балиці (Kraków John Paul II International Airport) літають понад два десятки авіакомпаній до різних куточків Європи, а також до Ізраїлю, ОАЕ, Туреччини, США (Чикаго), Марокко та Йорданії.

Серед інших через аеропорт Кракова літають лоукостери Wizz Air та Ryanair.

Wizz Air пропонує рейси до Болгарії, Греції, Грузії, Данії, Ізраїлю, Ісландії, Іспанії, Італії, Кіпру, Нідерландів, Норвегії, ОАЕ, Об’єднаного Королівства, Франції, Хорватії та Швеції. Літаками Ryanair з Кракова можна долетіти до Австрії, Бельгії, Болгарії, Греції, Данії, Ізраїлю, Ірландії, Іспанії, Італії, Йорданії, Кіпру, Латвії, Мальти, Марокко, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Об’єднаного Королівства, Польщі, Португалії, Угорщини, Франції, Хорватії, Чехії, Чорногорії та Швеції.

Втім, якщо говорити про найближчий до України польській аеропорт, то це Ряшів (Жешув), де розташований Міжнародний аеропорт Ряшів-Ясенка (Rzeszów–Jasionka Airport). Він вважається лише сьомим в країні за пасажиропотоком, пропозиція рейсів тут значно нижча – менше десятка авіакомпаній, більшість з яких виконують сезонні рейси.

Однак, через аеропорт по кілька рейсів виконують бюджетні авіакомпанії Wizz Air (Болгарія, Нідерланди, Норвегія, Об’єднане Королівство) та Ryanair (Ірландія, Об’єднане Королівство). Тож, цей аеропорт буде зручним для тих, хто прямує до Великобританії, в тому числі тих, хто хоче зробити там пересадку, приміром, до США чи Канади.

Також доволі близько до кордону розташований аеропорт Любліна (Port Lotniczy Lublin) —  тут рейсів ще менше. Лоукостери Wizz Air (Болгарія, Нідерланди, Норвегія, Об’єднане Королівство, Хорватія) та Ryanair (Ірландія, Об’єднане Королівство, Польща) тут присутні.

Якщо вам потрібен ширший вибір авіарейсів, то варто звернути увагу на Варшаву, куди з України можна доїхати прямим поїздом. Тут цілих два аеропорти, включаючи найбільший в країні Аеропорт імені Фридерика Шопена (Lotnisko Chopina w Warszawie), що, в тому числі, є хабом для авіакомпаній LOT Polish Airlines та Wizz Air (Албанія, Бельгія, Болгарія, Греція, Грузія, Данія, Ізраїль, Ісландія, Іспанія, Італія, Йорданія, Кіпр, Мальта, Марокко, Нідерланди, Норвегія, Об’єднане Королівство, Португалія, Угорщина, Франція, Хорватія, Чорногорія, Швейцарія та Швеції).

Загалом через цей аеропорт літають майже чотири десятки авіакомпаній. Серед іншого, вони покривають рейси до Катару, Китаю, ОАЕ, Тунісу та Туреччини.

Другий аеропорт польської столиці Варшава-Модлін (Port Lotniczy Warszawa/Modlin) знаходиться за містом і є базою ірландського лоукостера Ryanair (Австрія, Бельгія, Болгарія, Греція, Данія, Ізраїль, Ірландія, Іспанія, Італія, Йорданія, Кіпр, Латвія, Литва, Мальта, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Об’єднане Королівство, Польща, Португалія, Словаччина, Угорщина, Франція, Фінляндія, Хорватія, Чехія та Швеція). Також тут є ще кілька чартерних рейсів польського авіаперевізника Enter Air та рейс Air Moldova до Кишиніва.

Оскільки у Варшаві два аеропорти, то варто дуже уважно планувати рейси з пересадками – щоб не довелося бігати між аеропортами, відстань між якими – кілька десятків кілометрів.

Також українці можуть скористатися ще кільком польськими аеропортами – Бидгощ, Вроцлав, Гданськ, Катовіце, Лодзь, Ольштин-Мазури, Познань та Щецин. Втім, вони все ж пропонують менший вибір рейсів, та й діставатися від українського кордону до них довше.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com.

Остап Микитюк

Нагору