Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

75-річчя “Короля жахів”

21 вересня 1947 року народився письменник, твори якого просякнуті містикою, жахом, непідробленою американською культурою та вражаючими взаємозв’язками. Звісно мова йде про Стівена Кінга — сучасного “Короля жахів”, що налякав і захопив увесь світ.

Розповідає Інформатор з мурашками по тілу.

Вже по традиції ми не будемо забирати хліб у редакторів Вікіпедії і детально й нудно розповідати біографію видатного діяча. Тим більше, що герой сьогоднішнього дня Стівен Кінг практично не потребує представлення. Кожен другий українець, навіть якщо не читав творів майстра, то 100-відсотково бачив і захоплювався екранізаціями його магічних праць. Багато з них стають сучасними хітами, а деякі лишаються популярними шедеврами вже не один десяток років.

Серед них: “Втеча з Шоушенка”, “Зелена миля”, “Воно”, “Сяйво”, “Цвинтар домашніх тварин” та багато інших.

Але навіть тепер, після 75 років життя та трішки менше часу клопіткої творчості, далеко не всі екранізації попали у поле зору поціновувачі містики і жахів. Ба більше — є фільми по Кінгу, джерела яких не помітили, а деякі фільми мало хто бачив. Спеціально для читачів Інформатор Калуш ми підготували декілька фільмів, які черпали натхнення у пана Стівена, та які носять імена його книг.

  • “Залишся зі мною”, реж. Роб Райнер
    Неймовірна картина про дружбу, славу, жорстокість та юність. Сюжет розповідає про компанію з чотирьох друзів, які опиняються у вихорі випробувань їхніх цінностей та взаємозв’язків. Історія захоплива, місцями по-дитячому наївна, але все ще доросла, повна буденних страждань у невеличкому американському місті. Цей і наступний фільми у цьому списку розвивають основну ідею Кінга — “справжній жах — це люди”.

  • “Той, що худне”, реж. Том Голланд
    Моторошна історія, що розповідає про адвоката, який уникнув покарання за злочин, за що поніс кару зовсім іншого характеру. У свій час картина не отримала широкого відгуку у глядача та піддавалась жорсткій критиці. Втім, через багато років після її виходу у світ, фільм отримав культовий статус серед відданих поціновувачів пана Стівена та досі привертає увагу любителів “трешового кіно”.

  • “Долорес Клейборн”, реж. Тейлор Гекфорд
    Зворушливий роман про сімейні цінності, конфлікт батьків і дітей і, особливо, насилля в сім’ї. Не дарма фільм, знятий за цією книгою, похмурий, дуже по-осінньому холодний, але дуже повчальний. Попри все, він залишає по собі легке почуття смутку та бажання поспілкуватись з рідними, яких давно не бачив. Сюжет розповідає про жінку, яка через багато років повертається до свого старого дому та до матері, якою нехтувала у юності. Разом вони знаходять давно втрачені зв’язки та вирішують спільні проблеми минулого.

  • “Гра Джералда”, реж. Майк Фленеган
    Вкрай камерний та інтимний фільм жахів, який досліджує глибини людської психіки у час найбільшої скрути. Сюжет розповідає про жінку, яка стала заручницею своїх дитячих травм як фігурально, так і буквально. Доволі дискомфортна картина, під час перегляду якої зовсім не хочеться опинитись на місці головної героїні, як, власне, у всіх книгах та екранізаціях пана Стівена. Рекомендується до сімейного перегляду (жарт).

Якщо ж ви більше поважаєте книги “Короля”, ніж їхні інтерпретації іменитими режисерами, то ви завжди можете насолодитись улюбленими творами ще раз, або відкрити щось нове “кінгівське”. Тим більше, що в Калуші книги пана Стівена є на кожному кроці, наприклад у Центральній бібліотеці імені Тараса Шевченка:

БУУУУУУ!

Остап Лагойда
Остап Микитюк

 

Нагору