Інформатор Калуш

ТРЕШ

“Встати, суд іде!” — Віталію Хемичу світить 7 років в’язниці, але спершу запобіжний захід | 1 серія

Сьогодні у Калуші відбулася непересічна подія — судове засідання над горе-волонтером Віталієм Хемичем. Але, це ще не той суд у якому винесуть вирок. Сьогодні розглядався запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб. Тобто, на час досудового розслідування. Проте, схоже, справа затягується.

Детальніше розповідає Інформатор.

“Злочин у вчиненні якого підозрюють Віталія Хемича, належить до тяжкого злочину, за вчинення якого передбачене покарання у вигляді позбавленні волі строком від 5 до 7 років. Враховуючи ризики та тяжкість злочину є наявність ризику продовження вчинення кримінальних правопорушень. Також до органів досудового розслідування не надходило жодних  заяв від осіб, про те, ручаються за виконання підозрюваним покладених на нього обов’язків відповідно статті 194 Кримінально-процесуального кодексу України” — зазначила на початку засідання представниця Калуської прокуратури, тобто позивача у цій справі.

На запитання судді, чи відшкодовані збитки, представниця прокуратури зазначила, що збитки відшкодовані частково. Це підтвердив і адвокат відповідача, озвучивши цифру 95-98%.

Також вона додала, що збитки вчинені діяльністю відповідача, не відшкодовані ним особисто, а його родичами. До слова, не було встановлено джерел доходів Віталія Хемича, які б дозволили йому виплатити такі збитки.

Суддя Любомир Юрчак звернув увагу, що злочин є ненасильницьким і передбачає заставу. Тому ще раз уточнив позицію прокуратури й можливий розмір застави.

“Зважаючи на те, що загальна сума збитків складає 1 млн 171 тис 113 гривень, застава має бути не меншою, ніж сума завданих збитків”,  — наголосила представниця прокуратури.

Натомість адвокат вважає тримання свого клієнта під вартою недоцільним і необґрунтованим, адже той ще 25 серпня самостійно у соцмережі визнав себе винним. А 26 серпня було зареєстроване кримінальне провадження. Віталій Хемич, за словами адвоката, кається. Крім того, він не ухилявся від слідства.

“Знаючи позицію свого підзахисного, думаю, більше вчиняти злочинів він не буде. Достатньою мірою буде домашній арешт”, — апелював адвокат Віталія Хемича.

Також адвокат наполіг на обранні запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту із носінням електронного браслета.

Відповідач у своєму зверненні попросив суд не застосовувати до нього тримання під вартою. За його словами, він щиро кається і хоче “жити, як нормальні люди”. Також він наголосив на своїй хворобі — лудоманії (ігровій залежності).

Слідчий суддя зобов’язав представницю прокуратури на завтра, 23 вересня, подати інформацію про відшкодовані збитки. Продовження засідання анонсоване на 13:30.

Повну трансляцію судового засідання можна переглянути за посиланням.

Також Інформатор тримаючи руку на пульсі планує відвідати продовження засідання.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com.

Остап Микитюк

Нагору