Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Іздрика номіновано на “Найкращого актора” у престижній кінопремії

Виявляється, наш улюблений Іздрик, не тільки письменник, музикант, дизайнер, а ще й потужний актор. До пандемії коронавірусу, він встиг знятися в фільмі “Я і Фелікс”, відомої у світі завдяки повнометражному документальному фільму “Земля блакитна ніби апельсин”, української режисерки Ірини Цілик.

Інформатор ділиться деталями.

Фільм знятий за мотивами книжки “Хто ти такий?”, українського письменника, а з 2016 року ще і солдата ЗСУ — Артема Чеха.

“Я і Фелікс” — це історія дорослішання Тимофія. Серед усіх, хто був з ним поруч, особливо вирізнявся Фелікс — близький друг його бабусі, глибоко травмований досвідом війни колишній контррозвідник і солдат ГРУ. Дружити з такими людьми небезпечно та весело. Як і рости в 90-х загалом.

За словами режисерки фільму Ірини Цілик цей фільм є екранізацією роману, значною мірою автобіографічної історії Артема Чеха. Він написав про своє дитинство, про свої стосунки з найближчими людьми, серед яких була особлива людина.

“Але цікавий момент: цей фільм і цей роман нібито не про війну, але насправді про це. Він говорить про поламаних війною людей, про тих, хто повертаються і хто шукають способи, як співіснувати з мирною реальністю, з іншими людьми, які в тилу по-іншому травмовані. Знову-таки, пошуки спільних точок дотику — це щось дуже болісне, це колективна травма, яка нам сьогоднішнім близька також” — додає про фільм  Ірина Цілик.

Одну із головних ролей, Фелікса, у фільмі зіграв наш земляк, письменник Юрій Іздрик, а іншу, син Артема Чеха та Ірини Цілик — Андрій.

кадр з фільму “Я і Фелікс”

Інформатор поцікавився в Ірини Цілик, як їй працювалося з метром слова, Іздриком:

“Зйомки це завжди складно. Це процес. В якому задіяні багато людей, планування, це складно і важко.  Іздрик, він завжди був супер відповідальним. Він ніколи не просипав. Ніколи не спізнювався. Не капризував. Навпаки, він мене здивував своєю відповідальністю і відданістю процесу”.

Акторську гру пана Юрія можна підгледіти у тизері фільму:

Сьогодні ж стало відомо, що режисерську роботу та акторську гру в фільмі “Я і Фелікс” оцінили професійні кінокритики-журі престижного конкурсу “Кіноколо”. Окрім Ірини Цілик та Юрія Іздрика журі відзначили й інших кіномитців. Кого саме можна дізнатися за посиланням.

“Мені радісно, що мій дебютний ігровий фільм уже таким чином відзначено. Не знаю, чи нам вдасться виграти щось, а ми номіновані на найкращого актора (Юрій Іздрик) і найкраща режисерка/режисер (Ірина Цілик). Але сам факт номінації він уже важливий. Я вже задоволена, незалежно від результатів цього конкурсу і вважаю, що дуже круто, що нашу роботу уже таким чином відзначили”, — також поділилася емоціями режисерка.

автор фото Павло Шевчук

Чекаємо з нетерпінням результатів конкурсу і вболіваємо за перемогу фільму “Я і Фелікс” у номінаціях “Кінокола”.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com.

Остап Микитюк

Нагору