Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Як у Калуші з музикою?

Сьогодні, 1 жовтня, у світі відзначають Міжнародний день музики. Калуш вже неодноразово довів свою музичність, тож це свято для нас не байдуже.

Розповідає Інформатор.

Метою свята є поширення музичного мистецтва у всіх шарах суспільства. У Калуші музики не бракує, але часто їй не знаходиться вартісного місця та відношення.

Інформатор поспілкувався з кількома калуськими музикантами та поцікавився, чи Калуш надихає їх на створення музичних полотен та чи важко розвивати музичну індустрію вдома:

“Стосовно того, як у Калуші створювати і грати. Калуш достатньо багатогранний, щоб надихнути тебе чи підсилити ефект для передачі свого, особистого. Виходиш в місто, а там бруківка кладеться, фонтан працює. Йдеш по площі, береш каву, все таке гарне. Та й надихає тебе на щось життєствердне. А іноді йдеш, дощ паде, собаки бігають зграями, ти йдеш на кар’єр в надії на спокій, а там юнаки шось шукают в землі Ну от і вже DSBM (депресивно-су*цидальний блек-метал) альбом готовий.

Якщо маєш на щось натхнення, то Калуш допоможе тобі його посилити. Є великі виклики для того, щоб почати займатися музикою в Калуші, особливо коли ви “жива” команда. І це треба розцінювати як перевірку того, чи ви дійсно хочете цього”, — розповів Богдан, фронтмен гурту “46 cabinet”.

“Насправді місто не дуже сильно впливає на музикування. Якщо людина хоче займатися музикою, то коли в тебе є готовий до гри інструмент, це вже 90% твоєї роботи. Ти сидиш, займаєшся, робиш свою справу, яка тобі подобається. Тому я, наприклад, маючи можливість поїхати у більше місто, обрала Калуш, так як мені цього вистачає можливостей, які це місто пропонує. Я беру участь у квартирниках, у подіях, до яких можна легко долучитись, і мені приємно робити те, що я вмію та люблю, у своєму місті. Також важливим є те, що я обрала стати вчителем музики. І знову ж таки, Калуша достатньо аби розвивати і розвиватись самій. Багато великих людей починали з малого, і в нашому місті можна знайти можливості, якщо їх шукати”, — поділилася Марія.

“Культура музики в Калуші не сильно розвинута. Можна зустріти поодиноких музикантів, які грають в людних місцях (чоловік з трубою на проспекті), але вкрай рідко. Мені вдалось відчути досвід виступу на публіку лише завдяки квартирникам від місцевих ГО. А так в нас у більшості випадків виступають народні ансамблі, хори і окремі зірки місцевих музичних шкіл”, — висловився Юрій.

“Калуш — маленьке, затишне місто, але в ньому не буває нудно, якщо сам шукаєш романтики та пригод, саме так і народжуються мої пісні. Мені подобається його атмосфера, тут все не так, як у великих містах, той швидкий рух, велика кількість людей, які кудись спішать. Тут ти рухаєшся в своєму ритмі. Хоч, піди на кар’єр, хочеш — на цвинтар чи в парк, для мене місць натхнення тут вдосталь. Коли я в Калуші, творити хочеться більше, ніж як в інших містах, тому що тут мій дім і моя історія, тут моє серце і джерело натхнення”, — додала Софія.

“Я мав змогу познайомитись з чудовими молодими музикантами з андерграундної “тусовки” і творити цікаві речі. Вважаю, що в Калуші є багато талановитих музикантів, про яких мало хто знає, але чим більше будуть про себе заявляти, тим більше наше місто в досягатиме вершин в плані музики. Давати міні-концерти на вулицях міста — цікаво, тим самим допомагаючи нашим воїнам ЗСУ”, — не лишився осторонь Станіслав, ударник гурту “МАК”.

Творіть музику та долучайтесь до її підтримки у рідному Калуші.

Остап Лагойда

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com.

Нагору