Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Велика музика у маленькому Калуші

У неділю, 9 жовтня, в “Хабі 93” провели тренінг для молодих і амбітних творців музики. Ось що з цього вийшло.

Розповідає Інформатор.

Лектором заходу виступив уже добре відомий для калуської публіки музикант Олександр Скай. Передусім його знають як засновника гурту “Light Dreams”, флагмана електронної музики. Однак Олександр менш помітно займається й іншими проєктами, зокрема навчає охочих самостійно створювати музику у комп’ютерних програмах.

В неділю Олександр завітав у молодіжний простір, аби показати основи створення і редагування музики наочно. Музикант розповів, як він працює у програмі “Ableton”, які у неї основні функції, які переваги і недоліки у цієї програми перед іншими тощо та показав як все працює на практиці. Також Олександр послухав напрацювання відвідувачів заходу, підмітив їхні досягнення та вказав на помилки та способи їх подолання.

Після тренінгу Інформатор поспілкувався з Олександром та поцікавився станом справ зі створенням музики.

Наскільки студії звукозапису є актуальними для невеликих міст на кшталт Калуша?

Якщо розглядати Калуш як феномен гурту “Kalush”, то необхідність студій звукозапису стає очевидною. Зрозуміло, що молоді гурти не мають можливості записатись тут, але якби мали, то матеріалу для цього буде достатньо. Не обов’язково варто судити музичний потенціал міста за його розміром. Було безліч гуртів, які виникли у невеличких містах, в тому числі з Калуша, головне це наявність можливостей. Це дає культурний розвиток.

А чи є студії звукозапису затребуваними, враховуючи розвиток програм і технологій у цій галузі?

Все залежить від багатьох аспектів. Все ж, коли є студія, є набагато більше можливостей у створенні музики. Є певне важливе студійне обладнання, яке вдома не використаєш, не можеш собі дозволити. Я не завжди бачу сенс робити повноцінну домашню студію, інколи вигідніше скористатись послугами професіоналів. Тому студія звукозапису є важливим атрибутом кожного міста, яке розвивається музично.

Створення музики вдома залишається поширеним явищем?

Кустарне виготовлення продовжує існувати, але конкуренцію практично не складає. Проте час, який ти потратиш на знання і практику при самостійному створенні треків, не пройде даремно. Це схоже на заняття у тренажерному залі з великими вагами — все треба робити поступово. Через певний час ти почнеш робити перші успіхи, і буде результат. Якщо є можливості, то можна досягти всього, про що мрієш.

Остап Лагойда

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com.

Нагору