Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

80-річчя УПА — презентація важливої книги

Сьогодні у Калуші розповіли про нове творіння місцевих істориків — збірника джерел про діяльність ОУН-УПА у нашому краї.

Розповідає Інформатор.

Два дні тому Україна відзначала відразу декілька свят, присвячених нашій боротьбі та звитязі. Серед них є важлива дата — 80-річчя зі створення Української повстанської армії. Сьогодні про бійців тих часів говорили більше і голосніше.

Тема ОУН-УПА отримала чільне місце в українському культурному полі лиш після проголошення незалежності України. До того ця сторінка нашої історії чимало раз стиралась, фальсифікувалась і табуювалась. З отриманням свободи українські історики і небайдужі дослідники взялись за розкриття цієї глибокої теми, наповненням білих плям та передачею нових знань майбутньому поколінню.

Новий проєкт калуських науковців теж створювався для цього. Книга “Національно-визвольна боротьба на Калущині у 1944-1946 рр.” є збірником документів і матеріалів з різних архівів України, а також спогадів очевидців подій. Автори праці: Іван Тимів, Людмила Андрійчук та Олег Малярчук провели серйозний пошук та роботу над наповнення книги, аби показати, яку героїчну боротьбу вели наші хлопці і дівчата на теренах Калущини.

Захід відвідало чимало калушан і гостей міста. Зокрема можна було зустріти місцевих поціновувачів історії, громадських і культурних діячів, представників влади, а ще — істориків Олега Єгрешія та Андрія Королька, що завітали з Івано-Франківська. Презентація викликала інтерес у публіки, а опісля — жваве обговорення цінності книги та її значення для теперішнього і майбутнього поколінь.

Всього було опубліковано 60 примірників праці. Ознайомитись зі збірником можна буде в Калуській центральній бібліотеці імені Тараса Шевченка.

Остап Лагойда

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com.

Нагору