Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Справжній Толкін?” | Рецензія на “Персні влади”

Остання серія 1-го сезону “Перснів влади” нарешті побачила світ. Тепер можна поміркувати, чи виправдав очікування старт серіалу, та чого слід чекати від його майбутнього.

Ділиться враженнями і оціночними судженнями Інформатор.

Нова стрічка, створена за мотивами творчості професора Джона Толкіна, стала найдорожчим TV-шоу за всю історію. Про це повідомляли ще коли “Amazon” придбав права на екранізацію за 250 млн доларів США. Тоді ж у якості серіалу сумніватись нікому не доводилось. Було складно уявити, як можна, маючи настільки мало обмежень, провалитись у відтворенні фентезійного світу на екрані. Тим більше, що режисер Пітер Джексон вже витоптав цю стежину та залив фундамент у вигляді двох трилогій.

Планка була справді високою: “Володар перснів” та похідні твори знали у світі дуже добре, тож промахи були б яскраво помітні, а невідповідності — гостро засуджувались. Проте “Amazon” вирішили піти власним шляхом, не задовільнивши ні фанатів праць професора, ні просто любителів казкової фантастики.

Та чи справді все так погано? Дізнаймось, оминаючи спойлери.

Почнемо з плюсів: передусім це неймовірна графіка. Картинка справді вражає, особливо на панорамних кадрах. Фінансова частина шоу значно виправдовується за рахунок цього клаптика комп’ютерного мистецтва. Сюди ж можна додати різноманіття костюмів та їхніх стилів у межах світу Середзем’я. З виходом трейлерів до серіалу у глядачів виникав скепсис щодо якості реквізиту, однак в кінцевому продукті все вийшло доволі гармонійно.

Антураж і естетика окремих регіонів світу, культур їхніх народів теж показано на висоті. Деякі архітектурні рішення зі створення домівок, побуту та великих міст варті похвали, позаяк їм вдалось передати частку атмосфери, яку люди шукають у сучасному фентезі. Архітектура гномів, ельфів, різних людських народів не просто подає очевидну відмінність між расами, а й задає емоцію, з якою ми приходимо до кожної групи персонажів.

Найбільшим плюсом серіалу виявилась музика. Композитор Бер МакКрірі вочевидь надихався роботами Говарда Шора, який працював над оригінальними трилогіями. Саундтрек стократ посилив вищеназвані здобутки стрічки, додавши душі візуально відтвореному світові. Деякі композиції звідси можуть легко опинитись у вашому плейлисті та неодноразово прослуховуватись на прогулянці в парку, або по дорозі на роботу.

Мінусів, як не дивно, теж назбиралось достатньо.

Найголовніший промах творців “Перснів влади” — це сценарій. Місцями аж надто казковий, місцями не логічний, він створює плутанину в сюжетних лініях і не дає цілковито насолодитись розвитком персонажів. Сценарій стрічки суттєво спрощує перебіг подій, роблячи їх майже поверхневими, а “сюжетні повороти” часто здаються аж надто очевидними, навіть за першим переглядом.

Не менш дратуючим моментом є гра акторів з основного складу серіалу. Ще задовго до виходу першої серії, фанати Толкіна і просто потенційні глядачі звертали увагу на расову різноманітність в касті та припускали, що “соціальні квоти” можуть сильно вдарити по якості кінцевого творіння. Однак проблема прийшла геть з іншого боку. Насправді гра багатьох акторів змогла розчарувати і без врахування їхнього кольору шкіри чи інших ознак зовнішності. Навпаки — деякі актори, що, начебто, візуально не підходять для своїх ролей (за Толкіном), грають набагато краще, навіть за акторів першого плану.

Останнє, але не менш важливе упущення — це колосальна невідповідність першоджерелу, місцями — на рівні висміювання. Голова “Amazon” Джефф Безос заявляв, що дуже любить світ Толкіна та особисто простежить за якісною реалізацією проєкту. Втім цього не видно, як і 57 млн доларів США за серію на екрані. Сюжет наче втратив підтримувану нитку розповіді, а серіал перетворився на щось зовсім інше, практично самостійне творіння. Часом це не є зле, але не у випадку, коли маркетингова кампанія стрічки роками акцентувала на зв’язку з оригінальною трилогією “Володар перснів”.

2-й сезон повинен вийти лиш через декілька років. Важко сказати чи за цей час думка фанатів книг і звичайних глядачів щодо шоу грунтовно зміниться. На сьогодні рейтинг “Перснів влади” на престижному сервісі “IMDb” (що теж належить “Amazon”) складає 6.9, що є оцінкою “вище середнього”. Решта сервісів показують ще нижчі результати.

Інформатор продовжить слідкувати за “Перснями влади” та триматиме вас в курсі оновлень.

І пам’ятайте: “якщо сумніваєтесь в чомусь, покладайтесь на нюх”.

Остап Лагойда

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com.

Нагору