Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Захопливі місця Калуша: Забутий Некрополь у центрі міста | ФОТОЕКСКУРСІЯ

Майже 80 років тому через жахливу війну з нацистською Німеччиною, яка охопила весь цивілізований світ, у Калуші обірвалося бурхливе життя єврейської громади, яка складала третину його населення і за деякими даними нараховувала майже 6000 євреїв. Усе що залишилося від них — архіви, кладовище, фактично у центрі міста й часткове забуття. 

Інформатор вирішив відвідати цей призабутий Некрополь і згадати його сумну історію.

Перед початком Незалежної України цей цвинтар був дуже занедбаним. Представники єврейської громади розповідали, що бували прикрі випадки, коли з цвинтаря зникали камені, а потім їх знаходили на подвір’ях калушан. Тільки на початку 90-х цвинтар отримав свою ковану загорожу. Після чого деякі калушани та безхатьки вподобали собі його, як місце відпочинку та тимчасово прихистку.

І тільки близько 20 років тому, представники єврейської громади Калуша, за підтримки місцевих підприємців, впорядкували кладовище.

Трохи пізніше ізраїльський історик, викладач Єрусалимського університету й представник організації “Єврейська Галичина і Буковина” (JGB) Ілля Лур’є, спільно зі студентами педагогічного коледжу “Герцог” (Алон-Швут) сформував команду, яка зайнялася документуванням кладовища.

За їхніми підрахунками на калуському єврейському кладовищі нарахували близько 1200 вцілілих надгробків (мацев). Серед яких найстаріші датуються кінцем XVII — початком XVIII століття. Найновіші кінцем XIX – початку XX століття.

У Калуші поховано немало представників ученої єврейської еліти, про що свідчать надписи. Зокрема, відомо, що на калуському кладовищі поховані представники хасидських лідерів-цадиків — дуже важливих персонажів у єврейській історії XVIII-XIX століть. Наприклад, точно відомо, що тут спочивають рабі Іцхак Лайфер, батько засновника хасидської династії у Надвірнянському районі, рабі Іцхак з Каліша (брат рабі Меїраз Перемишлян) та рабі Йосеф, батько якого — рабин Ар’є Лейбѓа Коен Ѓеллер, автор багатьох праць, теж калушанин.

Зараз біля центрального входу височіє монумент, присвячений пам’яті євреїв, знищених у Калуші під час Голокосту.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Остап Микитюк

Нагору