Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Не вір своїм очам…” | Рецензія на “Максим Оса. Золото Песиголовця”

Нещодавно вийшла перша в Україні екранізація коміксу. Та ще й не простого, а українського й про українців. Ми мали щастя відвідати кіносеанс і переглянути козацький детектив.

Інформатор “на правах реклами” радить дивитися українське кіно.

“Максим Оса” — це фільм про козака, панів і магію. Проте, щодо останнього можна сперечатися, адже всі повороти “долі” досить логічні і навіть трохи передбачувані.

У сюжеті кінострічки лежить історія про козака Максима Осу, який починає розгадувати загадку: “куди ділось золото козаків, яких повбивали на шляху до Січі?” Головному герою доводиться шукати злочинця серед панів-поляків. Відразу зрозуміло, що справа легкою не буде.

Фільм знятий за мотивами коміксу Ігоря Баранько, який був виданий ще у 2008 році бельгійським видавництвом. Тільки у 2011 році ми мали змогу ознайомитися з його українською версією і режисери відразу захотіли відзняти цю історію. Минуло 11 років і ми нарешті побачили фільм за режисурою Мирослава Латіка.

Я не випадково згадала вище, що дана картина створена за мотивами, бо оригінальна історія має іншу розв‘язку та ще одну сюжетну лінію. Це надзвичайно добре, адже навіть після перегляду фільму, вам будемо цікаво прочитати комікс і навпаки!

Це кіно створює “вау”-ефект і інколи з‘являються думки: “Це точно українське кіно, а не Netflix?”. Саме з цим кіновиробництвом хочеться порівняти дану картину: темна стилістика, похмура кольорокорекція, напруга, яка зростає, динамічні склейки і дуже гарна “картинка”. Так і хочеться поставити на паузу і роздивитися всі деталі від кадру до кадру.

Містика в цьому детективі дуже нагадує фільм “Вій”. Вона така ж лякаюча, гостра, неприборкана і найголовніше – логічно не обґрунтована. Відміне те, що в українському фільмі відьомство несе зовсім інші підтексти і, на мою суб’єктивну думку, набагато кращі. Одна історія про Песиголовця, який живе в цих лісах і краде золото чого варта!

Перед тим, як йти дивитись це кіно, варто зауважити, що це добрий детектив. А це означає, що наступні 2 години ви будете подумки робити ставки то на Маринку, то на відьму, то на пса. З впевненістю можу сказати, що добрі 60% хронометражу ви не будете знати, хто ж крадій. Далі сюжет можна передбачити, якщо бути уважним до деталей, але від цього перегляд не стає нудним.

Надзвичайно цікаво спостерігати за головним героєм, якого зіграв Василь Кухарський. Він, на щастя, не ідеалізований козак. Максим такий, який є: злий, сміливий, жадібний, сильний, хитрий і має відчуття власної гідності. Також він трохи алкоголік і гульвіса, але тільки, коли нема що робити. Інші персонажі також дуже привабливі, проте про них краще бачити, ніж читати.

Знімальна команда добре попрацювала над створенням акторської взаємодії, але начебто забула про масовку і груповку. Сцени в замку виглядають пустими, наче там живуть лише головні герої і хто готує їм їсти – залишається загадкою…

Цей фільм ідеально підійде для сімейного перегляду і подарує вам багато емоцій. У цьому я точно впевнена. Переглянути фільм можна у нашому калуському “Час кіно”. Сеанси будуть у четвер, п‘ятницю, суботу та неділю.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com.

Нагору