Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Поради від Крихітки: як не замерзнути через блекаут

Фронтвумен вже легендарного українського гурту “Крихітка”, Каша Сальцова Олександра Кольцова, в сьогоднішніх реаліях не просто співачка й громадська активістка. Вона одна з тих “лідерів думок” до порад якої варто прислухатися. Тепер, якщо уважно стежити за її соціальними мережами, то можна не тільки дізнатися про нові пісні гурту, чи деталі її діяльності, але й нахапатися цікавих порад.

Сьогодні головна Крихітка України поділилася з Інформатором кількома порадами, як у міських умовах підготуватися до відключень електрики, не змерзнути й не втратити продуктивності:

  • Якщо у вас квартира з електроплитою, а не газом, вам ймовірно що потрібен газовий туристичний балон, пальник до нього і туристичний тонкий посуд для економної витрати палива. Оцього добра повно, будь-який туристичний магазин вас проконсультує. Чи хоча б мати сталеву одностінну кружку, наприклад.
    Або спиртовка. Або щепочниця, мангал, якщо є можливість готувати на подвір’ї.
    Газоаналізатор на чадний газ, якщо збираєтесь встановлювати буржуйки, балони тощо, обов’язково. Вчадіти можна і від балона, до речі.
  • LED ліхтар налобний, це дуже зручно + невеликий світильник на сонячних батареях чи акумуляторах. Led гірлянди на батарейках теж чудово підіймають настрій і не дають розбити носа ввечері, коли ви полізете в холодильник.
  • Термобілизна тепла, “пасивна”, якщо ви сидітиме вдома і працюватимете. Полартек, суміші синтетики з вовною. Теплі шкарпетки й взуття для дому. Якщо нема термо, можна взяти будь-який тонкий старий меринос і зверху одягти фліс. Сильно рекомендую взяти для дома старий б/у кашемір (olx , шафа), особливо дорослим. Ви б бачили мою кашемірову бабуськіну рожеву кофту з золотими ґудзиками, для дому, ммм.
  • Термос. Імхо туристичні та скляні найкращі.
  • Грілка. Водна, багаторазова сольова, з крупи чи кісточок, хімічна, на ваш смак.
  • Консерви, сушені овочі й крупи, які можна їсти запареними. Якщо вся заморозка пропаде. Сухофрукти, мед, шоколад, горіхи, цукерки, вершки малими порціями.
  • Хладоелементи в плюсову температуру, коли вимикають електрику, аби допомагати холодильнику тримати температуру. Термопакети.
  • Запас питної та технічної води на тиждень. В мене є фільтр очисний туристичний, але поки для Києва не дуже актуально.
  • Біорозкладні вологі серветки чи “губку-душ” і крем зігрівальний масажний якійсь.
  • Спальник або реально тепла ковдра та одяг для сну. Може навіть килим в ту кімнату, де ви працюєте. Ну а що. Стара бабусина шуба (стара, бо наше покоління вже не купує хутро) чи стара дубльонка також може стати в пригоді.
  • Стандартна аптечка вашої родини, ліки, які ви постійно приймаєте, ясна річ.
  • Якщо прямо от критично холодно, вікна можна закрити плівкою-пупиркою, вона створює додатковий прошарок.
  • Гостра їжа і спеції та вітамін/и D, у дозуваннях, яке благословить ваш терапевт. Взагалі імхо в холод треба лупити гарячий щільний комфорт фуд. Каші, супи, картопельку.
  • Пауербанк. На мінімалках — аби просто пару разів зарядити телефон. Є побутові динамо зарядки, але вони слабенькі.
    Екофлоу, сонячні батареї, генератори, конвертери 220 від акумулятора авто, якщо є потреби й умови відповідні.
  • Підключіть landline Укртелеком. Так, звучить смішно, але у вас буде зв’язок з двома-трьома важливими абонентами, навіть коли сяде мобільний і вимкнуть електрику.
  • Гості. Прийдуть, нахукають.

“Життя містян в багатоповерхівках та власників приватних будинків це дві дуже різні стратегії обігріву. Оскільки ми, містяни, більше залежні від комунікацій міста, можу сказати, що поки почуваюсь готовою тільки до короткочасних вимкнень електрики — добу-дві. Маю теплий одяг і утеплене термо, купила дещо б/у спеціально для дому, в мене є туристична пічка на трісках, спальник, ліхтар, пауербанк. Це програма мінімум, сподіваюсь, поки цього вистачить. Якщо будинок зазнає руйнувань і переїзд буде неможливий, будемо продумувати інші більш радикальні варіанти. Я також дивлюсь канали “препперів”, людей, які професійно практикують навички виживання і там багато корисної інформації та лайфхаків про обігрів зокрема. Гадаю, альтернативне джерело вогню та тепла, газоаналізатор на батарейках, який допоможе зберегти життя, якщо сусіди чи ви порушуватимуть норми безпеки поводження з газом, теплий одяг, термос та ліхтарик на акумуляторних батарейках знадобляться всім українцям цієї зими.

Хтось купує старлінк, хтось робить обігрівач з квіткових горщиків і свічок, хтось бере теплу ковдру та термобілизну. Ця зима буде іншою, сподіваюсь всі це розуміють і готуються”, — додала Олександра Кольцова.

Пропонуємо також стежити за її інстаграмом та фейсбуком — де також багато цікавого.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com.

Остап Микитюк

Нагору