Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Перехід на зимовий час? | Корисні поради та думки калушан

Як сказав відомий український музикант, блогер і комік Іван Марунич: Немає різниці – літній час чи зимовий, коли живеш в історичний. Проте, сьогодні вночі (30 жовтня) наші гаджети все ж таки перейдуть зимовий час на годину назад.

Інформатор вирішив розповісти як зменшити стрес від цього, а також дізнатися думку калушан.

Спеціаліст з питань сну Річард Шейн у своїй колонці, розміщеній на сайті видання The Huffington Post, дав декілька порад, які допоможуть звикнути до нового ритму:

  • Відкривайте штори, як тільки прокинетеся. Світло підказує вашому організму, що вже світлий час доби й варто прокинутися. Увечері навпаки, закривайте, щоб заспокоїтися перед сном.
  • Регулюйте, за можливості, яскравість світла в кімнаті, поступово зменшуючи освітлення з наближенням закінчення дня.
  • Готуйтеся до сну заздалегідь. Припиняйте усі справи (і робочі й домашні) за годину до моменту, коли запланували сон.
  • Також допоможе тепла ванна.
  • Кофеїн і алкоголь заважають циклу сну. За день чи два до переведення часу – обмежте споживання цих напоїв. Це допоможе легше і природніше змістити графік сну.
  • Якщо вам потрібно подрімати в середині дня, зробіть це трохи пізніше, ніж зазвичай, і не довше 30 хвилин.

А ще ми поцікавилися у калушан, як вони ставляться до переводу годинників на зимовий/літній час та чи приносить їм це якийсь дискомфорт?

“Я вважаю це дурницею і не зовсім не бачу в цьому потреби. От що змінюється від зміни години ? Особливо в моєму житті нічого.

Дискомфорту я не відчуваю, але і комфорту теж. Добре, що зараз техніка самостійно змінює час, бо раніше виникала страшна плутаниця і тоді був суцільний дискомфорт. Думаю, що здебільшого в зміні на 1 годину немає сенсу”, — Аня, 21 рік.

“Цілком нормально ставлюсь, як на мене, переведення корисне, дає хоч трохи більше світлового дня тим хто звик вставати не о 6 ранку) Дискомфорту не приносить, практично всі девайси переводять час автоматично, просто потім пару днів звикаєш”, — Роман, 31 рік.

“Не люблю переведення годинників з дитинства, але особливо зараз гостро відчуваю потребу в регулюванні споживання електроенергії, тому загалом підтримую це рішення. Складність ще полягає в тому, що в межах України лежить 2 часових пояси, тому максимально комфортне для всіх рішення знайти складно. Звісно, звикати до “нового часу” важко, але вже за тиждень-два всі супутні «симптоми» зникають, і вже можеш відчувати себе нормальною людиною”, — Олександра, 25 років. 

“Я завжди любив поспати, незалежно чи зимовий час, чи літній. Правда з теперішньою роботою, вигулюванням домашнього улюбленця і подружнім життям часу на це менше. Плюс стрес, в країні війна. А взагалі я ставлюся негативно до переведення, бо думаю що це пережиток радянщини, то виходить ближче по часу до москви, то далі. Пора припиняти ці загравання.  Дискомфорт більше у цьому, аніж у самому переведенні годинників. До нового ритму я звикаю досить швидко”, — Юра, 33 роки. 

“Переведення годинників для мене завжди було дуже двояким явищем. З одного боку, завжди приємно поспати на годину більше, ніж звик, а з іншого — вкрай некомфортно прокидатись швидше, незважаючи навіть на наближення теплих днів. Це як своєрідна емоційна карусель, створена на пустому місці. На мою думку, українці цілком можуть обійтись без цього “пережитку сонячного годинника” та унормувати свій час без виклику проблем з тиском”, — Остап, 23 роки.

“Я дуже чекаю переводу часу. Мій біологічний годинник зараз дуже від цього страждає. Кепсько себе почуваю. Ну і мене лікарі попереджали, що я буду в такому стані, поки годинники не переведуть, плюс тиждень зверху. Загалом до переведення годинників я ставлюсь добре. Але зараз у воєнний час якось почала вагатися щодо цього через оті віялові відключення. Я не розумію який буде світловий день”, — Марія, 27 років. 

Нагору