Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Чому “Калуш”? Історія назви нашого міста

Калюжа й калюжа, а чого калюжа? Чи задумувались ви від чого походить назва нашого міста? І чи не образливо думати, що всі ми живемо у “калюжі”? Ви просили і ми зібрали всі версії походження Калуша і готові вам розповісти.

Інформатор порився в інтернеті та скористався науковими статтями з 1-го тому “Калуських історичних студій”. До слова, радимо прочитати, бо дуже пізнавально.

Офіційна і найпопулярніша версія — “калюша”/”калюжа”. Так називали джерельце, з якого добували сіль. Це логічне пояснення, адже Калуш виріс з маленького села, яке займались солеварінням. Перша офіційна згадка про наше місто з‘явилась у 1437 році. Це письмовий матеріал Галицького земського суду. Так згадувалось таке: “суд у найближчий вівторок після Трійці з участю королівського Драгуша із Калуша, який подав позов проти Митька із Куроша”. Цей Драгуш дає нам точне розуміння, що наше місто має стародавнє походження. На правду, це питання ще вивчається, бо є певні докази, що Калуш заснований ще раніше — у долітописні часи.

 

Друга версія походження назви — “місто місяця”. Таке припущення висловив краєзнавець Андрій Микитин: “Що означає Калуш? З санскриту це означає “серп”. Може, там робили серпи, може, місто розташовувалось у формі серпа. Усе це варто досліджувати. Але погляньте на герб Калуша! Там – півмісяць. Точно – не калюжа і не калабаня. А тому вважаю, що Калуш означає “місто місяця”, – стверджує краєзнавець Андрій Микитин.

Проте цю думку легко спростувати, адже золотий півмісяць зображено на гербі міста “на знак перемоги короля Яна Собеського над турками”, за версією історика Андрія Гречило.

Оригінальною версією – є тлумачення прикарпатського науковця Мирослава Габорака, що назва утворилась від особового імені Калушь, антропонім Калус та Калуш з південносілезьким kalus, що означає “вид сови”.

Найбільш неприємною ідеєю є думка дослідника Драгомирецького, який висунув гіпотезу про рел‘єфність Калуша. Тобто назва походить від слів “калюжа, болото”, бо ми на пониженні і наче в ямі. Дощі, яма і виходить болото, але науково це не доведено.

Калуська влада та місцеві історики надають перевагу першій версії про добування солі, адже вона найбільше аргументована. У її підтвердження грає ще й вигляд старовинного герба міста. Зі слів Івана Тиміва він був таким: “на червоному полі, оточеному лавинами й увінчаному короною, зображені піраміди солі та літера “К”. Всюди згадується сіль, тому і Інформатор вважає версію походження від джерела “калюша” найлогічнішою. До слова, сучасний герб міста та лого зберегли старі традиції.

Анна Сірик

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com.

Нагору