Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Розстріл калуських учнів: історія, яка розбиває серце

Їм було всього 15 років і кожен вибрав Україну. За свободу та віру хлопців розстріляли на ринку привселюдно. 

Інформатор вирішив розповісти вам історію про невинних дітей, яких вбили 79 років тому. Сьогодні в місті День пам’яті загиблих.

Матеріал взятий з “Калуських історичних студій”. Запис Василя Яшина “Трагедія калуських учнів”.

“Першого листопада (1943 р.) у Станиславові Гестапо провело ще один черговий “примірний” суд, також прилюдний. Підсудними були приблизно 15-ти річні діти, учні Калуської торговельної школи. На суді було всіх 11 осіб, а один хлопець із переляку не міг навіть сказати свого прізвища. Усіх їх арештувало Гестапо кілька днів раніше, в неділю, в Калуші в бурсі, і всіх присуджено на кару смерти.

Торгівельна школа

У понеділок, торговий день у Калуші, 3 листопада 1943 р. тих нещасних дітей Гестапо прилюдно на ринку розстріляло. З ними загинув батько одного зі засуджених. Критичного дня привезли засуджених (в Калуш) вантажним автом, збитих до крови і скатованих, тільки в білизні. Гестапівці скинули їх з авта брутально, так, як це вони вміли, і уставили до розстрілу під муром. Бідні діти були вже спокійні. Їхні вимучені і знеможені тіла вже не мали сили протестувати проти насильної смерти. Ассман прочитав вирок смерти, перекладач перекладав по-українському, засуджені робили на собі знак хреста.

Падала команда (“вогонь”), за нею стріли, і дванадцять трупів упало на землю та обагрили її своєю кров’ю. Хто ще виявляв ознаки життя, діставав додатковий простріл з пістоля у серце. Докінчував ту чинність Ассман особисто та ще й погрожував погрожуючи, що “всіх, хто хоче України, чекає така сама доля”. Убитих забрали на ту саму автомашину й вивезли з Калуша. Це був один із найжорстокіших злочинів станиславівського гестапо“.

Сьогодні калушани згадали про закатованих та принесли квіти з лампадками до Меморіалу пам’яті.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com.

 

 

Нагору