Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Вступній кампанії-2023 — бути!

Раніше найпрозорішим механізмом для вступу у ВНЗ було ЗНО. Але через ряд глобальних подій згодом на зміну йому прийшло моторошне НМТ. Попередні два речення звучать наче “щось на хакерському” ? Все набагато простіше — стало відомо, що планують робити в Уряді, щоб у наступному році діти змогли поступити до бажаного закладу вищої освіти.

Розповідає Інформатор посилаючись на Міністра освіти й науки України Сергія Шкарлета.

В умовах воєнного стану існують багато перешкод щодо організації та проведення класичного Зовнішнього незалежного оцінювання, на додачу, неможливо охопити тестуванням потенційних вступників до українських вишів, які тимчасово перебувають за кордоном.

Міністерство освіти й науки України як альтернативу ЗНО розглядають проведення у 2023 році удосконаленого НМТ.
Передбачається, що тестові завдання укладуть згідно з програмами ЗНО з відповідних предметів.

НМТ міститиме обов’язковий та додатковий блоки.

Обов’язковий блок буде складатися з чотирьох предметів:

  • української мови;
  • математики;
  • історії України;
  • іноземної мови (на вибір вступників будуть запропоновані англійська, французька, німецька та іспанська мови).

На цей блок учням дадуть 180 хв, а саме: протягом 90 хвилин вони виконуватимуть завдання з української мови та математики, а після короткої перерви ще 90 хвилин працюватимуть над завданнями з історії України та іноземної мови.

В окремий день вступники зможуть скласти додатковий блок НМТ з фізики, хімії чи біології, результатом якого можна буде замінити оцінку з історії України або іноземної мови. Тестування з додаткових предметів триватиме 75 хвилин.

Реєстрація для участі в НМТ планується у квітні, а тестування у червні – липні 2023 року в межах основної та додаткової сесій.

Також міністр освіти запевнив, що для вступу у 2023 році можуть бути використані результати:

  • НМТ 2023 року;
  • НМТ 2022 року;
  • ЗНО 2020-2021 років.

“Змінити формат проведення вступних випробувань можливо лише після ухвалення відповідного Закону, що є компетенцією Верховної Ради України. МОН надасть більше інформації після внесення законопроєкту на розгляд до парламенту та оприлюднить проєкт Порядку прийому на навчання до закладів вищої освіти у 2023 році для громадського обговорення”, — резюмував Сергій Шкарлет.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору