Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Божевілля гламуру | Рецензія на фільм “Білявка”

Що ховається за ширмою Голівуду? Чим для іменитих продюсерів були симпатичні та фігуристі актриси? Які білі плями приховують чорні сторінки американського нуару? Нове бачення біографії Мерилін Монро пробує знайти ці скелети.

Ділиться своїм враженням Інформатор, шукаючи картини класичного кінематографа.

Норма Джин Бейкер — відома фотомодель, та молода актриса, що подавала надії. А ще вона — Мерилін Монро, секс-символ 1950-х та найяскравіший образ західного гламуру, який сяє дотепер. Але що підтримує це сяйво?

Новий фільм австралійського режисера Ендрю Домініка відкриває іншу сторону життя голівудської діячки кіно.

Лос-анджелеська сцена народила справжню тенденцію розвитку світового кіно. Класичні романтичні драми з наївними блондинками, чорно-білі детективи з високими чоловіками у костюмах, абсурдні комедії — все це стало символом американської культури післявоєнних років. В цьому космосі народилось багато зірок, серед яких була і Мерилін Монро. Вона влилась у це зміїне гніздо, спантеличивши всіх своїм виразним шармом. Його ж вона і поклала на вівтар м’ясорубки, який звали “20th Century Studios”. Кадри фільму з цими старими павільйонами особливо разючі.

При перегляді стрічки варто пам’ятати, що значна його частина — вигадка режисера і сценариста в одній особі, хоч і навіяна реальними чутками. Зокрема це стосується сюжетів з Чапліном-молодшим та Джоном Кеннеді. Відомо, що сексуальність Мерилін привертала увагу хтивих чоловіків світу кіно, і багато хто з них користувався своїм статусом у непрофесійних цілях. Образ Монро створював величезне поле для чуток різного ступеня скандальності. Однак багато з цих сюжетів так і не були підтверджені очевидцями подій та біографами актриси.

Якісно і практично достовірно творці фільму передали психічний стан Мерилін, особливо в останні роки життя. Світ шоубізнесу завдав страшної шкоди ментальному здоров’ю багатьом-багатьом своїм підлеглим. Монро не стала винятком, але загал досі здебільшого не має уявлення про її складну боротьбу самої із собою.

Картина Домініка тяжка, відверта, жорстока, зворушлива, гнітюча, прекрасна і жахлива водночас. Вона стрімко затягне вас у найчорнішу темряву і виплюне у реальний світ. Мерилін Монро продовжить жити на екрані. Можливо тільки там вона і жила.

Остап Лагойда

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору