Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Підготовка до зими і блекауту — корисні поради від Петра Обухова

Бувають матеріали, пишучи які, журналіст думає “краще б не пригодилося”. Але все одно пише. Тому що є дуже важливі теми, важливі виклики сьогодення, до яких варто бути готовим. Для нас усіх зараз, це блекаути. Оскільки ми всі (окрім росії, звісно) живемо у сучасному світі, то і розв’язання проблем потребує сучасних рішень. Так, наприклад зробив відомий урбаніст, відеоблогер, політичний та громадський діяч з Одеси Петро Обухов у своєму фейсбуці — виклав кілька порад, які вже встиг протестувати на собі.

Інформатор ділиться цими порадами, посилаючись на його пост.

Що робити з кепським інтернетом?

Як ми встигли побачити — мобільний інтернет під час блекаутів працює дуже погано. Інколи від слова “зовсім”. Петро Обухов пропонує два варіанти вирішення проблеми з інтернетом:

“Перший і очевидний — Старлінк. Але якщо замовляти його на офіційному сайті з доставкою в Україну, то йти він буде 3-4 місяці. Простіше доставити з Польщі чи Румунії. В Україні такі Старлінки перепродають за 1200$. І він не буде працювати з вікна чи балкону! Тільки на даху. Йому потрібен огляд майже всього неба. Тому для більшості з нас це не варіант. До того ж йому потрібна електрика. Генератор або зарядна станція. Дорога іграшка.

Варіант 2 — дротовий домашній інтернет. Провайдер запевнив мене, що в моєму будинку обладнання для інтернету має акумулятор на 12 годин роботи. Тож треба було зробити живлення роутера. Для цього потрібен звичайний powerbank та спеціальний кабель. В онлайн-магазинах такі кабелі всі розпродані. Але люди роблять їх самотужки й продають на OLX.

Звичайний павербанк видає напругу 5 вольтів. Треба подивитись на блоку живлення роутера, яка напруга йому потрібна. Моєму потрібно 12 вольтів. Тому шукаємо на olx “usb dc 5v 12v”. Треба підняти напругу до 12 вольтів та зробити струм постійним. Я навіть знайшов там хлопця з Одеси, який робить такі штуки.
Але спочатку дізнайтесь у свого оператора, чи буде у вас працювати інтернет без електрики. Це може бути з UPS або оптичне підключення за технологією GPON”.

Як зберігати та готувати їжу, якщо повний блекаут?

“В моєму будинку немає газу у квартирах. Тому я придбав портативну газову плитку на маленьких балонах. Коштувала 1600 грн. Балони продаються по 90 грн. Одного балону вистачило на 3 дні. Підігрівав їжу, робив чай, кашу. Але виглядає це трохи ненадійно, тому я купив ще й вогнегасник.

Почув ще таку пораду — покласти в морозилку декілька пластикових пляшок з водою. Під час відключення перекладати їх в холодильник для підтримання там ще деякий час низької температури.

За осінь я купив собі декілька десятків банок консервів, крупи, макарони. З літа я не викидую пластикові пляшки. Наповнюю їх всіх водою з крана. Є аквафорівський фільтр. Тож навіть у разі повного апокаліпсиса зможу декілька тижнів протриматись. Для собаки придбав корм на 4 місяці”.

Як зробити світло, щоб хоча б зарядити всі свої гаджети або просто не сидіти у повній темряві?

“Світло. Купив свічки та сірники. Також придбав дві лампи з акумуляторами. Перша заряджається від розетки. Інша має сонячну батарею. Навесні купив сонячну панель. Ефективність її виявилась досить низька. В разі чого можна буде нею дуже повільно заряджати павербанк, щоб потім з нього підживити телефон. Але не більше.

Чи треба брати генератор або зарядну станцію? Я собі не брав. В нас в офісі є генератор. Тому в разі чого буду приходити туди. Може мати сенс для приватних будинків або спільний для всього багатоквартирного будинку. Зараз відкривається багато пунктів, де можна підзарядитись. Тож в разі багатоденних блекаутів буде це зробити”.

До теми: У Калуші відкриють ще 6 “Пунктів Незламності”

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com.

Нагору