Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Знайомство зі спадщиною Володимира Марчака

У суботу, 3 грудня, Товариство “Надсяння” проведе в Калуші своєрідний вечір-спогад, присвячений пам’яті самобутнього польсько-українського письменника Володимира Марчака. 

Про це повідомляє Інформатор з посиланням на музейно-виставковий центр.

Ініціатором заходу стала активістка Калуського міського осередку суспільно-культурного товариства “Надсяння” – Оксана Максим’як. 

Вона люб’язно погодилася дати Інформатору роз’яснення з цього приводу.

Як розповідає пані Оксана, Володимир Марчак (1922-2016) народився в Сяноцькому повіті  на території Малопольщі.  Його батько був українцем, а мати – полькою. Після Другої світової війни радянська влада депортувала Володимира Марчака аж на Кавказ. Згодом йому вдалося повернутися назад до Польщі. Більшість з його родини та сусідів так і залишилися жити на території колишнього СРСР, зокрема, в Калуші та Івано-Франківську.

Оксана Максим’як каже: “Все своє свідоме життя Володимир Марчак прожив у Польщі, але по духу залишався українцем. В їхній змішаній польсько-українській сім’ї було так заведено, що сини виховувалися в українському дусі, а дочки ставали справжніми польками. Це не заважало, а тільки збагачувало родину”.

Володимир Марчак здавна почав цікавитися життям земляків, своїм українським корінням, історією, побутом, звичаями українців на теренах Малопольщі. Не маючи грунтовної  освіти, написав кілька книжок: “Українець у Польщі”, “Сповідь без гріха”, “З далекої Криниці, Калуша, Улюча і Ропенки зустрілась наша доля в Сяноці…”.

А з Калушем, продовжує розповідь Оксана Максим’як, Володимира Марчака пов’язували особливі стосунки. Тут жило багато його колишніх односельчан, а в Івано-Франківську- його племінник. Після здобуття Україною незалежності пан Володимир регулярно приїздив до нашого міста, а також всіляко сприяв поїздкам калушан-переселенців на землі предків до Польщі. Не раз він приймав наших людей в себе вдома. Він був своєрідним хранителем старовини та українських традицій свого краю, добровільним та всезнаючим гідом для туристів з Калуша, які відвідували терени південно-східної  Польщі.

Насамкінець Оксана Максим’як запросила усіх потомків переселенців з Малопольщі , які проживають в нашому місті та не хочуть забути про витоки свого коріння, а також калушан, які цікавляться етнографією та різноманіттям українських традицій, відвідати в суботу Краєзнавчий музей Калущини та ближче познайомитися з друкованою спадщиною Володимира Марчака.

Захід приурочено до столітнього ювілею з дня народження самобутнього письменника.

Володимир ПУХИР

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com.

Нагору