Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Мати ВІЛ/СНІД і продовжувати жити

Цього дня, 1 грудня, по всіх куточках планети відзначають Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Ця страшна хвороба забрала чимало людей, які робили цей світ трішки кращим, а деякі продовжують жити з цією темною хмарою над головою. Сьогодні ми вирішили згадати кількох з них — творців, чий творчий запал піддався тяжкому випробуванню.

Ділиться Інформатор.

  • Фредді Мерк’юрі

Легендарний співак, носій найкрутіших вусів у світі, ікона сценічного мистецтва, незамінний вокаліст культового британського гурту “Queen” — все це про Фарруха Булсару, більш відомого як Фредді Мерк’юрі.

Офіційну заяву про своє захворювання Фред подав лиш 23 листопада 1991 року, буквально за добу до своєї смерті. Приховування захворюваності було викликом часу — до хворих на ВІЛ/СНІД досі ставились негативно у суспільстві. Здебільшого це було пов’язано зі страхом перед невиліковним та загальною необізнаністю про хворобу. Сьогодні існує думка, що, користуючись своєю популярністю, Мерк’юрі міг зробити значний внесок у підвищення обізнаності про СНІД, але він обрав безпеку своїх рідних та близьким. Тим не менш, смерть музиканта привернула значну увагу до наболілої проблеми.

“Queen” залишається одним з найпопулярніших гуртів навіть через 30 років після завершення студійної кар’єри. А одна з останніх пісень у виконанні Фредді, коли він висловив свої емоції на останньому подиху життя, лишається глибоко у серцях фанатів. Мова про “Mother Love”.

  • Ентоні Перкінс

Відомий американський актор, що розпочав кар’єру ще в далеких 1950-х роках, на зорі голівудського засилля. Його добре знають за ролями мсьє МакКвінна в ранній екранізації “Убивства у Східному експресі” та інспектора Жавера у “Знедолених”.

Але найбільшим його досягненням вважають роль маньяка Нормана Бейтса у культовій картині Альфреда Хічкока “Психо”, яка і принесла йому бажану славу.

Помер Ентоні у 1992 році від пневмонії, що розвинулась на фоні СНІДу, через 2 роки після того, як йому діагностували цю хворобу. йому належить цитата: “Багато хто вірить, що ця хвороба — це Божа помста, але я вважаю, що вона була послана, щоб навчити людей любити, розуміти і співчувати один одному”.

  • Чарлі Шин

Ще один актор, чия знаменитість була гарантована однією роллю. Образ успішного музиканта з дуже незвичним розгульним життям Чарлі Харпера у серіалі “Дві з половиною людини” дуже сподобалась американському та світовому глядачу. Проте якоюсь мірою ця роль підкосила Шина, бо, захопившись, він перейняв звички свого образу і в реальному житті. Наприклад, він почав нехтувати алкоголем та легкими наркотиками і став центральною фігурою кількох скандалів.

Про свою хворобу Чарлі повідомив у 2015 році. Тоді ж на актора подали в суд кілька жінок, з якими у нього були незахищені зв’язки. Судова історія митця триває, як і його боротьба зі СНІДом.

  • Кончіта Вурст

Австрійський музикант, що полонив голови мільйонів глядачів “Євробачення”, половину з них вразивши, половину обуривши. Сенсаційний образ жінки з бородою Томас Нойвірт створив, щоб звернути увагу світової спільноти до проблем толерантності й насилля, з яким щодня стикаються трансгендери.

У 2014 році Вурст представила пісню “Rise Like a Phoenix” на європейському пісенному конкурсі та здобула перше місце, що стало не просто його власною перемогою, а й тріумфом всієї ЛГБТ-спільноти.

У 2018 році Томас розповів, що вже кілька років живе з ВІЛ/СНІД, але зберігав це у таємниці, щоб вберегти родину від зайвої уваги преси. Втім один із шантажистів, який був коханцем Томаса, змусив того розкрити цю відверту інформацію.

  • Меджик Джонсон

Легендарний баскетболіст, 5-кратний чемпіон Національної баскетбольної асоціації, олімпійський чемпіон 1992 року, приклад для наслідування сотень тисяч баскетболістів та й просто хороший мужчина.

У 1991 році Меджик розпочав активну кампанію проти поширення захворювання, створив спеціальний фонд, займався різними благодійними проєктами. Протягом життя, окрім спорту, займався справами у національній комісії по боротьбі зі СНІДом, був послом миру ООН. Згодом він дізнався, що й сам хворий, тому розпочав лікування.

На сьогодні Меджик залишається взірцем спорту та людиною з великої букви.

Остап Лагойда

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору