Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

У Калуші вже запрацювали “Пункти незламності” | Частина перша

Калушани тепер точно не змерзнуть і не погрузнуть в темряві! В нашому рідному місті почали відкриватися “Пункти Незламності” ініційовані Кабінетом міністрів України. Нещодавно ми вже розповідали про те, що на їхнє облаштування калуська влада витратить 240 тисяч гривень.

Інформатор завітав у гості в ці “Пункти Незламності” й розповідає що і як тут працює.

Якщо ви опинилися в районі Посьолку, то тут таких пунктів аж два й вони знаходяться неподалік одне від одного.

Перший цілодобовий пункт від Калуського ДСНС зна на вулиці Пушкіна поряд з автобусною зупинкою. Про його особливості ми вже розповідали вам у матеріалі У Калуші відкрився цілодобовий пункт обігріву від ДСНС | ФОТО. Але якщо у ньому для вас не знайдеться місця відразу, то можна пройтися вулицею кількасот метрів до 6-ї державної пожежно-рятувальної частина на вул. Євшана, 28. Тут тако можна буде зігрітися, випити теплого чаю чи кави, підзарядити ґаджети, отримати медичну допомогу і навіть зайняти дітей розмальовками.

“Пункт незламності працюватиме, коли світла не буде понад 48 годин. Можна сказати, що цей пункт для критичних ситуацій. Місткість — 30-40 осіб, якщо рахувати лиш сидячі місця. Тут є безперебійний інтернет, розетки. Опалення працює від твердопаливного котла. Оскільки пункт ДСНС є об’єктом критичної інфраструктури, нас не мають відключати, хіба у випадку аварійних вимкнень. Ось тут запас печива, медикаментів і води. Ось тут розмальовки та іграшки для дітей. В нас можна підзарядити гаджети, погрітися, випити гарячого чаю. Пункти незламності є стаціонарні й мобільні. Стаціонарні не працюють поки ще більш менш є електроенергія в місті. Коли буде критична ситуація, запрацює і стаціонар”, — провели для Інформатора мініекскурсію працівники рятувальної служби.

Також ми завітали до найбільшого “Пункту Незламності” в центральній частині міста, а саме у Калуському ліцеї №3, який знаходиться за адресою вул. Дзвонарська, 4. 

Тут окрім стандартної кімнати на 30-40 людей, в якій знаходяться вода, чайник, розетки й харчові продукти, є можливість розташувати людей ще й в ігровій зоні фоє та актовому залі місткістю понад 250 місць.

Ми поспілкувалися з директором ліцею Михайлом Івановичем Коротичем і от що дізналися:

“Якщо є світло, то чай, каву, капучіно можна зробити, погрітись, зарядити телефони. Якщо світла нема, то нічого нема. Наразі генераторів нема. 29 листопада прийшов офіційний лист з наказом. Там по пунктах розписано, яке ми маємо дати замовлення, що в ньому має бути: чайники, керогази, кулери, вода, печиво, генератор, мастило тощо — всього 18 пунктів. Ми визначили, що саме нам потрібно, і подали графіки чергування. Вестибюль вміщає 30 людей, разом з актовим залом — 280. У всіх приміщеннях тепло. Тут поруч є тенісні столи, де діти можуть погратись, а хто з ноутбуком хоче попрацювати, то запрошуємо за стіл. Інтернет в нас також є. В цілому ми готові”.

Але це ще не усі “Пункти Незламності” в місті. Про інші ми розповімо вам зовсім скоро.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com.

Остап Лагойда
Остап Микитюк

Нагору