Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Моторошно, але смішно й захопливо — чому варто подивитися серіал “Венздей” від Нетфлікс | Кінорецензія

Нещодавно “Нетфлікс” видав нам нову “цукерочку” — серіал “Венздей”, який буквально відразу після появи на стрімінгу заполонив абсолютно увесь інтернет. Давно улюблені персонажі, їдкий саркастичний гумор і химерна атмосфера — все якби ми любимо у сімейці Аддамсів. Але це зовсім нова історія… яку нам не завадили переглянути навіть часті вимкнення електроенергії.

Інформатор ознайомився з гучною прем’єрою осені, що минула і з радістю ділиться з вами враженнями.

Скільки фільмів, серіалів, мультсеріалів та коміксів було представлено з їх першої появи у 1938 році в газеті The New Yorker з під пензля американського художника Чарльза Аддамса, не злічити навіть на пальцях двох рук. У всіх цих історіях сюжети закручувались довкола Мортисії та Гомеса Аддамсів. Усі інші, а саме старша донька Венздей, малий пухлик Пакслі, пришелепкуватий кузен Фестер, всюдисуща рука Річі та ще ціла коротка інших друго- і третьорядних персонажів були просто доповненням, або ж і взагалі фоном.

Мабуть, варто почати з того, що це історія не про сімейку Адамсів. Протагоністкою серіалу відомий режисер Тім Бертон обрав саме старшу доньку Мортисії та Гомеса. Дві чорні наче смола косички, мертвотно біла шкіра, що контрастує з темним одягом і зневажливий погляд, який неможливо сплутати з будь-якими іншим — так-так, це Венздей. Можна сказати, що це ідеальний вибір. І скоро ви зрозумієте чому.

Тім Бертон пішов далі… Він обрав Венздей для того, що вдихнути нове життя в історію, яка вже трошки почала набридати своїми римейками.

Отже, Венздей — соціопатка, мізантропка, садистка, до неможливості зверхня особа, яку з великими складнощами терплять усі довкола (навіть її батькам часто дістається “на горіхи”), вперта, неконтрольована і найголовніше надзвичайно розумна дівчинка. Такою вона була в екранізації  Баррі Зонненфельда (1991 рік) у виконанні Крістіни Річчі, такою вона ж і залишилась у найсвіжішій екранізації Бертона у виконанні Дженни Отреги. Але якщо 30 років тому Венздей була шестирічною дівчинкою, то тут ми знайомимось з Венздей на порозі пубертату.

Так-от, наша доросла Венздей після гучного й кривавого випадку у звичайній школі потрапляє до Академії “Невермор” (вітання в потойбіччя містеру Едгару Аллану По), поблизу маленького містечка, що виросло з поселення пілігримів, Єрихон. В цій школі навчаються незвичайні діти — перевертні, сирени, вампіри та інші ізгої. Здавалося б, середовище ідеальне для такої дівчинки як Венздей, але… Як і будь-яку іншу форму соціальної співдії вона цю Академію не визнає. І якнайшвидше хоче звідти втекти.

Попри свою вперту натуру і незвичайну вдачу Венздей занурюється у в саму гущу незвичайних подій — з її появою, між химерним лісом, академією та містечком відбувається серія кривавих убивств. Саме це (і дрібка юнацької цікавості) заставляє Венздей залишитись (до першої ж нагоди втекти з “Невермора” і Єрихону) і розплутати цю загадкову чортівню…

Уникаючи спойлерів відволічемося від сюжету і сфокусуємось на технічних “плюсах” і “мінусах” серіалу.

Плюси:

По-перше, каст акторів. Венздей у виконанні Дженни Отреги продовжила традицію (себто максимально круто відтворила персонажа) своєї попередниці (яка теж з’явилася у серіалі) Крістіни Річчі, Кетрін Зета-Джонс (мама Венздей, Мортисія), Луїз Гузман (Гомес, батько), Енід (подружка-недововкулака) і Гвенделін Крісті (тут директриса академії, але нам більш відома своєю роллю Брієнни з “Гри Престолів”) — усі відіграють на 110%.

По-друге, антураж і кольорова гама. Сірі, сині, чорні тони та колір індиго як основний, впродовж усього серіалу, створюють потрібну атмосферу.

По-третє, сюжет. Сценаристи та режисер створили добрий детектив з цілою жменею цікавих твістів та інтриг. Впродовж усього серіалу й аж до розв’язки, нас роз’їдали сумніви, хто ж справжній поганець й істинне зло у цій історії.

До речі, низький уклін Тіму Бертону. Його режисерській роботі слід аплодувати сточи. Зрештою, як і кожній його кінороботі. Всі драматургічні “рушниці” розкидані по сюжету “Венздей”, врешті “вистрілили” і відіграли свої ролі сповна.

По-четверте, графіка. Вона тут на висоті. Тут немає халтур, пластиліновості й штучності на кшталт тих, які з’являлися в іншому містичному проєкті “Нетфлікса” — “Сабріна” (про молоду біляву відьмочку з чорним котом який розмовляє). Звісно, це і не блокбастери Marvel, але до графіки останніх сезонів “Дивних Див” дотягує.

І на останок, себто, по-п’яте — фінал і гачок на наступні сезони. Шоураннери серіалу “Венздей” після приголомшливого успіху та реакції соцмереж (наприклад у TikTok, де мільйони користувачів по всьому світу знімають відео танцю головної героїні з хештегом “Wednesday”), повідомили, що сюжетна лінія шоу розрахована приблизно на 3-4 сезони й незабаром студія приступить до зйомок другого сезону.

Мінуси:

Поки що невідомо скільки чекати на продовження.

Резюмуючи, це цікава містична й моторошна історія дорослішання юної дівчини (згадайте вищеперечислені достоїнства Венздей), яка розкриває теми самотності, інакшості, дружби й трошечки любові, крізь призму брехні, інтриг і смертей.

Що сказати, “Нетфлікс” цього разу знову “втрапив у яблучко”.
І все, що залишається тепер — чекати продовження. І гадати, чим нас подивує геній Бертон далі.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.